Column Arnout van der Zwaal

Waarom herdenken juist dit jaar belangrijk is

Mijn kennismaking met Theater Na de Dam was in 2023 bij de voorstelling in Carré, Waar Wij Voor Strijden; een spraakmakende editie door zijn echtheid. Hierom kijk ik enorm uit naar wat er in de steigers staat voor 2024. En hoewel ik enthousiast over de aanstaande producties ben, wil ik hier, in het licht van de actualiteit, vooral de noodzaak van het herdenken benadrukken. 

De Nederlandse samenleving kijkt met afstand naar de oorlogen in Oekraïne en Gaza en ziet parallellen met zijn eigen oorlogsverleden. Reflectie hierop zet aan tot actie, maar de gruwelijkheden waar onze medemens aan wordt onderworpen en waarmee we via sociale media worden geconfronteerd, geven ook reden voor cynisme, uitzichtloosheid en het niet willen zien. 

Ieder jaar reflecteert Theater Na de Dam op de tijd van toen en de actualiteit door vaak moeilijke boodschappen over te brengen in zijn voorstellingen. Onze theatermakers passen hierin methodes toe die bewezen bijdragen aan een vreedzame, pluriforme samenleving en om alert en veerkrachtig te blijven in een tijd van verdeeldheid en conflicten wereldwijd. 

In gesprekken met vermogensfondsen en subsidiegevers benadruk ik deze maatschappelijke kwaliteiten van ons werk. Zoals bijvoorbeeld over de burgerschapsbevorderende jongerenprojecten en de nagesprekken voor algemene theaterbezoekers. ‘De ander’ blijven begrijpen, een mening kunnen onderbouwen en bijstellen; het klinkt makkelijk, maar zo gemakkelijk is het voor de meesten niet. In mijn functie als fondsenwerver hoop ik dat die inzet zich vertaalt in financiële steun van ons unieke werk in het herdenkingsveld. 

Arnout van der Zwaal is verantwoordelijk voor de fondsenwerving en rapportages bij Theater Na de Dam.