De zaak Jacob D in Oostenrijk

In 2020 en 2021 maakte Frances Sanders voor Theater Na de Dam de podcast en theatrale lezing De zaak Jacob D. over haar opa Jacob Dirkmaat. Hij werd in 1943 in Wenen onthoofd na een vonnis van het Volksgerichthof. Op 30 juni 2022 werd het stuk daar in dat gerechtshof door Frances en co nogmaals gelezen. Uniek!

Toen Frances Sanders een aantal jaar geleden aan ons vertelde over het voor de familie pas geopenbaarde lot van haar grootvader in Wenen tijden WO2, was meteen duidelijk dat dit verhaal onderdeel moest worden van Theater Na de Dam. Na onderzoeksreizen naar Wenen, na een podcast en een theatrale lezing in de Balie, mochten we het verhaal terugbrengen waar het zich afspeelt: Wenen en dan in het bijzonder het gerechtshof, in het kader van een symposium over dictatuur, verzet en de rechtsstaat.

Op 30 juni 2022 waren Frances en Jaïr ook bij een indrukwekkende kranslegging in de executieruimte van het gerechtshof, waar Jacob Dirkmaat en vele anderen zijn onthoofd. De president van de rechtbank, Frits Horstuber, sprak in het bijzijn van nabestaanden, rechters en politici over het belang van onafhankelijke rechtspraak en het verdedigen van liberale waarden. In de middag, vlak voor de theatrale lezing met Stacey-An en Bardo, was er even tijd door het nieuwe namenmonument te lopen naast het gerechtshof, waar de vermoorde joodse Oostenrijkers worden herdacht.

De laatste zin van de theatrale lezing geeft hoop: “Am 13. Dezember 1946 entschied das Landesgericht für Strafsachen Wien, dass das Urteil überhöht sei.” Dank je wel, Frances, voor het opdiepen van dit verhaal – nu het boek nog!