Interview Lot van Lunteren

In 2021 maakte Lot van Lunteren een solo voor Theater Na de Dam: TERUG WEG, die vanwege de coronamaatregelen alleen besloten is gespeeld. Gelukkig komt Lot terug met TERUG WEG. Op 4 mei is de voorstelling te zien in de Verkadefabriek Den Bosch.

Het is een persoonlijke voorstelling, kun je daar iets over vertellen?
“Over mijn opa is mij altijd verteld (ik heb hem niet gekend, hij stierf toen ik twee was) dat hij, nadat hij terugkwam uit Theresienstadt, één maand uit z’n humeur was. Op z’n werk. Hij was een evenwichtig man vertelde mijn oma. Mijn oudtante Martha stierf begin jaren ’90. Zij had geen kinderen en geen relatie. Haar spullen gingen naar mijn moeder en haar zussen. Haar dagboek uit de oorlog en erná heeft jaren bij mijn ouders op zolder gelegen. “Dat is heel verdrietig” waarschuwde mijn moeder toen ik het wilde lezen. Het ís ook heel verdrietig las ik. Vreselijk ontroostbaar, zo eenzaam en zo verdrietig. Maar mijn opa was één maand uit z’n humeur na de oorlog. Op z’n werk. Mijn oud tante Martha en mijn opa Hans hebben dezelfde weg afgelegd in de oorlog. Broer en zus. Dezelfde kampen, dezelfde familie verloren. Alleen hoe ze terugkwamen was verschillend. Van mijn opa is dat niet bekend; hoe hij terugkwam. Of hoe hij teruggekomen is. Dat heeft hij nooit verteld.”

Hoe heb je er een voorstelling van gemaakt?
“Deze voorstelling is een poging tot vormgeven wat ik zocht en blijf zoeken. Een zoektocht naar deze verhalen. En wat er achter zit. En naar een antwoord op de vraag wat ík doe in dat verhaal. Of wat ik kán doen. Ik ben geen evenwichtig mens. Wat heeft het verhaal van tante Martha met mij te maken. Wat ís het verhaal van mijn opa Hans?”

Gaat het onderzoek hierna nog verder?
“Het is denk ik nooit afgelopen. Dit is en blijft waarschijnlijk een thema in mijn leven. Iets wat het een bepaalde kleur geeft. Dat is niet anders. Naast andere dingen natuurlijk. Of er nog een voorstelling van komt weet ik niet. Maar in het dagboekje van mijn tante zit nog genoeg verhaal. Daar zal het niet aan liggen.”


Meer info over Terug Weg.