Interview Patricia Oldenhave

Elke maand stellen wij een collega uit ons kernteam aan je voor en deze maand is dat onze kersverse artistiek producent Patricia Oldenhave. Wat doet ze eigenlijk, wat is er zo leuk aan haar werk en wat kunnen we verwachten op 4 mei 2024…

– interview –

Je werkt nu een half jaar bij Theater Na de Dam. Wat vind je het leukste om te doen?
“Wat ik heel leuk vind zijn mijn collega’s, de gesprekken en overleggen, dat is een leuke bijkomstigheid van werken bij Theater Na de Dam. Maar het allerleukste zijn de gesprekken met de makers, samen met Jaïr Stranders, om artistiek inhoudelijk over de voorstellingen te praten. Dat betekent zowel brainstormen over een concept, dramaturgische vragen stellen aan de makers als creatieve oplossingen bedenken.”

Wat is jouw achtergrond?
“Ik heb theater- en danswetenschappen gestudeerd en een dramaturgieopleiding afgerond. Daarnaast heb ik zelf ook altijd veel in voorstellingen gespeeld en gedanst en dat doe ik nog steeds. Vandaar dat binnen dit veld het artistieke proces hetgeen is dat me sowieso het meeste aanspreekt.”

Je begeleid de makers van nieuw werk, hoe ziet dat eruit?
“De makers begeleid ik zowel op productioneel, financieel als dramaturgisch niveau. Productioneel betekent dat eigenlijk dat Theater Na de Dam en ik de randvoorwaarden opstellen en zorgen dat de maker speeldagen en een speelplek heeft. Financieel stel ik de begroting op en zorg ik dat het geld op een zo productief mogelijke manier bij de maker terecht komt én de voorstelling ten goede komt. Op dramaturgisch niveau kan dat zowel het maken van een voorstellingstekst zijn, een titel mee bedenken of inspiratiemateriaal aanleveren. Ook bestaat mijn werk uit veel inspiratiegesprekken en gezamenlijk creatief brainstormen om het concept van de voorstelling vorm te geven.”

Wat kunnen we verwachten van de editie 2024 en het eigen werk van Theater Na de Dam?
“Het wordt een interessante editie met voorstellingen die niet alleen maar bestaan uit tekst, maar waarin ook veel andere disciplines voorkomen. Verwacht voorstellingen die raken, die aan het denken zetten, die inspireren, maar ook voorstellingen waarin de kracht van het lichaam en de kracht van de mens te zien zijn. Zelf ben ik fan van mimetheater als discipline. Daarom is het ook geen toeval dat er in deze nieuwe editie van het eigen werk relatief veel mime aanwezig is, zoals ROTOR en Vege Lijf. Wat ook leuk is om te vermelden is dat het team van makers van al dat nieuwe werk, inclusief Carré, een divers team is met veel verschillende achtergronden. Daar ben ik trots op!”

Hoe zie je de toekomst van Theater na de Dam?
“Ik hoop dat Theater na de Dam meer en meer een manifestatie wordt die echt voor iedereen is, door de verscheidenheid aan disciplines, door diverse makers, door voorstellingen voor echt alle leeftijden, voorstellingen met een audiodescriptie en voor mensen met een lichamelijke beperking. Daar maak ik me hard voor.”

Patricia Oldenhave is artistiek producent bij Theater Na de Dam. Ze speelt onder andere bij Live Your Story in de voorstellingen Trots, Samenscholing en Osivi. Ze is huisdramaturg bij Theaterschool Rabarber, op dit moment bij jongerenvoorstelling Paradijsvogels. Daarnaast is zij productieleider bij onder andere Theater De Regentes, dansdocent bij De Dutch Don’t Dance Division en voorzitter van de beoordelingscommissie presentatiesubsidie Cultuurschakel.