Jongeren en ooggetuigen gezocht

Dit jaar zijn er maar liefst 47 jongerenprojecten door heel Nederland. Voor verschillende steden zoeken we nog zowel jongeren die willen spelen, als ooggetuigen of nabestaanden die met de jongeren in gesprek willen.

Jongeren
Wat houdt meedoen aan een jongerenproject in? Je werkt met een groep jongeren uit jouw stad of regio en een professionele maker aan een theatervoorstelling over de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust. Deze speelt een keer of vaker rond 4 mei 2024 (in de meivakantie dus). Verder ontmoet je alle andere 400 jongeren tijdens de Jongerendag in Amsterdam.
Voor de volgende steden zoeken we nog jongeren (12 tot 20 jaar): Hilversum, Weesp, Zutphen, Alkmaar, Amsterdam (Plein Theater), Gouda, Amersfoort, Rijswijk, Winschoten, Beverwijk, Dordrecht en Laren.

Ooggetuigen/nabestaanden
Voor deze projecten verdiepen de jongeren zich onder leiding van een professionele theatermaker in de geschiedenis van hun woonplaats, ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Ze spreken onder andere met ooggetuigen of familie van ooggetuigen over hun herinneringen aan deze tijd. Deze gesprekken, vol herinneringen en verhalen, vormen samen met ander bronmateriaal de basis van de voorstelling. We realiseren ons dat het steeds moeilijker wordt om ooggetuigen te spreken, maar het belang van het doorgeven van verhalen is groot en de verhalen zijn gelukkig ook geborgen bij kinderen en familieleden van ooggetuigen. We zoeken nog ooggetuigen/nabestaanden in Hilversum, Nijmegen, Zoetermeer, Zutphen, Haarlem, Dordrecht, Beverwijk, Winschoten, Amsterdam (Plein Theater) en Gouda.

Aanmelden of meer weten? Stuur een mailtje naar rinke@theaternadedam.nl.


Foto: Jongerenvoorstelling in Drachten, 2023 (© Lucas Kemper)