Mini-docu Sjiwwe voor Sobibor

Twintig keer speelden de jongeren van Roestvrij Theater de voorstelling Sjiwwe voor Sobibor, achttien keer in Herinneringscentrum Kamp Westerbork, een keer in Nationaal Monument Kamp Vught en een keer in het Vondelpark. Ze raakten er duizenden bezoekers, jong en oud, mee en die schreven ons honderden (!) reacties. Bijvoorbeeld “Dank nieuwe generatie. Hoopvol dat jullie deze verschrikking op zo’n manier doorgeven dat we nooit vergeten”. Huub Laurens maakte er een mini-docu van.


Op 2 oktober wordt er een verkorte versie gespeeld van Sjiwwe voor Sobibor in voormalig strafkamp It Petgat in Blesdijke tijdens de openbare herdenking. Deze openbare herdenking is voor iedereen toegankelijk. (Aanvang 16.00 uur bij het monument aan de Nijksweg 34 in Blesdijke.)

Op 12 oktober is er een besloten voorstelling in het kader van Herdenking Opstand Sobibor 80 jaar. Deze herdenking (inclusief fragmenten van de voorstelling) wordt door de NOS uitgezonden op 14 oktober 2023: 17.13-17.52 uur via NPO 2. Bekijk de uitzending.

Sjiwwe voor Sobibor is een coproductie van Roestvrij Theater, Kamp Westerbork en Theater Na de Dam.

Roestvrij theater
Spelers: Andrea Ynema, Benthe Dekker, Bink Kapma, Hateya Bruinewoud, Jente Leenheer, Kaj van Veen, Kasper Dijkstra, Kim Prins, Lynn Goudsblom, Max Oosterloo, Naomi Boerhof, Riët Berkhout
Regie en tekst: Leander Breen
Productie: Welina Ensing
Procesbegeleider, dramaturg en spelcoach: Dorien Folkers
Techniek: Fons Groenewegen

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
Directie: Bertien Minco
Educatiemedewerkers: Saskia Poelman, Patrick Prinsen
Hoofd kenniscentrum: Christel Teijnk
Marketing en communicatie: Floor Oostra, Tessa Bouwman
Technische dienst: Sjaak Kortenhoeven

Theater Na de Dam
Producent jongerenprojecten: Andrada Maria Şimo-Mos
Artistiek leider: Jaïr Stranders
Marketing en communicatie: Danielle van den Berg, Julie Ruf