Blog Danielle van den Berg
Mijn allereerste kennismaking met Theater Na de Dam was een jongerenproject in 2016 in Rotterdam, bij Maas theater en dans waar ik toen werkte. Een vriendinnetje van mijn dochter, Suzi, (toen nog 9) deed mee. De groep kinderen interviewde ouderen die de oorlog hadden meegemaakt. Met een enorm leeftijdsverschil, maar eigenlijk ook een hele goede match, want de ouderen waren zelf kind in de oorlog dus ze konden heel goed levelen. En toen vertelde een van de ouderen over een groot geheim dat hij al die jaren had meegedragen en kwam de Volkskrant erbij. Suzi, de oude man, een meespelende puber en de journalist aan een tafel, allemaal met elkaar verbonden door dit project. Zo ontroerend en wat een impact.
Hoe ‘groot’ Theater Na de Dam was, ontdekte ik toen ik een foto zag van 400 Suzi´s in de Theaterschool waar de Jongerendag plaatsvond, impact x 400. Vervolgens zag ik op 4 mei 2016 de voorstelling met vele trotse ouders, grootouders, vrienden en vriendinnen van die kinderen en die ouders plus de verhalenvertellers als eregasten. En dat dan op heel veel plekken in Nederland, impact x 5.000. De jongerenvoorstellingen voor Theater Na de Dam en later Keti Koti werden mijn favorieten bij Maas.
Ik hoefde dan ook niet lang na te denken toen ik in 2021 werd gevraagd om als freelancer bij Theater Na de Dam te komen werken, zulk mooi en belangrijk werk. Ik ontdekte dat Theater Na de Dam nog veel groter was, met 130 voorstellingen van professionals en jongeren, meer dan 22.0000 bezoekers per jaar en een super bevlogen (klein) team. En dan de voorstelling in Carré met 1.350 bezoekers rondom de piste met een kaal toneelbeeld en een paar performers. Een voorstelling die speciaal voor die dag wordt gemaakt, waarbij het moment en de reden dat we daar zitten belangrijker is dan de enscenering.
Herdenken via theater is altijd belangrijk en zeker nu. Nu de wereld een zootje is met oorlog, polarisatie, verrechtsing en dreiging. Laten we onze vrijheid koesteren, met elkaar in gesprek blijven en elkaar blijven ontmoeten op 4 mei om 21:00 bij een voorstelling ergens in het land.