Terugblik: Theatre of Remembrance 2024

We blikken terug op een mooie editie van de zevende editie van Theatre of Remembrance, een internationale theatermanifestatie in het kader van 27 januari. Deze dag is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot International Holocaust Remembrance Day. In verschillende Europese landen hebben jongeren zich ingezet om een voorstelling over de Tweede Wereldoorlog te maken, en deze dag daarmee van extra betekenis te voorzien. Dit jaar waren er voorstellingen in Goleniow, Brussel, Praag, Budapest, Turijn, Warschau, Bratislava (27/1) en Amsterdam (28/1).

Theatre of Remembrance
In zeven verschillende Europese steden maakten jongeren onder begeleiding van theatermakers een voorstelling over hun stad ten tijde van de Tweede Wereldoorloog. Ze gingen in gesprek met overlevenden en ooggetuigen in oorlogstijd, en verhielden zich tot de plekken in hun stad die een belangrijke rol speelden tijdens de oorloog. In Praag speelde een groep jongeren bijvoorbeeld in het Fair Trade Palace, waar tijdens de oorloog een Nazi verzamelpunt was voor joden die gedeporteerd werden naar de concentratiekampen.
In Budapest stelde een groep van 17 jongeren zich de vraag: waar voel je je veilig? Met de verhalen van vijf vrouwelijke overlevenden van de Holocaust als basis, namen ze het publiek mee door verschillende ruimtes. Bekijk hier onder de aftermovie.

© Levi Váry

Jongerenvoorstelling Amsterdam
Aansluitend op de Nationale Holocaust Herdenking bij het Spiegelmonument in Amsterdam, was er een herneming van de jongerenvoorstelling ERVE. Onder leiding van theatermakers Sofia de Valk en Jorn Laponder spraken jongeren met ouderen over hoe het was om jong te zijn in oorlogstijd. ERVE gaat over de herinneringen uit die tijd, en wat de jongere generatie daarvan erft.

“Het is een gevoelige voorstelling, door de jongeren met respectvolle schuchterheid gebracht, maar die natuurlijk ook door de gewichtige context niet kan nalaten te ontroeren” aldus Theaterkrant. De reportage van Nieuw Amsterdams Peil schrijft “Dit is geen geschiedenisboek of een of andere documentaire. Je kan het trauma voelen.”

Budapest ©Márton Mónus
Praag ©Tomáš Cindr
Amsterdam ©Michelle Urbiztondo
Brussel ©Eline George & Elke van der Kelen