Tegen het vergeten, theatrale route op 29 jan

Theatre of Remembrance Amsterdam
Op zondag 29 januari 2023, aansluitend aan de Nationale Holocaust Herdenking bij het Spiegelmonument in Amsterdam (georganiseerd door het Nederlands Auschwitz Comité), vindt de theatrale route Tegen het vergeten plaats, gespeeld en begeleid door vier jongeren.

Nationale Holocaust Herdenking
Sinds 2018 organiseert Theater Na de Dam in het kader van International Holocaust Remembrance Day het internationale programma Theatre of Remembrance. Als onderdeel daarvan is er dit jaar op zondag 29 januari 2023 in Amsterdam de theatrale route Tegen het vergeten. Deze route start na de Nationale Holocaust Herdenking. Het programma van de dag ziet er als volgt uit:

Programma van het Nederlands Auschwitz Comité zo 29 januari 2023
11:00 uur Stille tocht naar het Wertheimpark vanaf het Stadhuis in Amsterdam (verzamelen in de centrale hal de Violist Amstelzijde).
11:30 uur Herdenking bij het Spiegelmonument ‘Nooit Meer Auschwitz’ in het Wertheimpark
12:30 uur Einde herdenking

Aansluitend programma Theater Na de Dam
12:35 uur Start theatrale route Tegen het vergeten (verzamelen bij de hoofdingang van het park op de hoek bij het kruispunt)
13:15 uur Einde theatrale route bij het Nationaal Holocaust Namenmonument

Extra voorstelling: 14:00 uur
13:45 verzamelen voor de tweede voorstelling bij de hoofdingang van het park op de hoek bij het kruispunt
14:00 start tweede route
14:40 einde tweede route

Aanmelden
Toegang theatrale route: gratis, aanmelden verplicht
De eerste voorstelling van 12:35 is vol, voor de tweede is nog plek. Via deze link kunt u zich inschrijven.

Voor de herdenking bij het Spiegelmonument hoeft u niet te reserveren. Voor de theatrale route verzamelen we bij de hoofdingang van het Wertheimpark (op de hoek bij het kruispunt), waar u onder andere Jaïr Stranders van Theater Na de Dam zult herkennen.

Tegen het vergeten
Tegen het vergeten is een theatrale route door vier Amsterdamse jongeren langs vergeten verhalen. In een wandeling van een half uur nemen ze u mee vanaf het Wertheim Plantsoen richting het Nationaal Holocaust Namenmonument. Onderweg vertellen ze op een muzikale wijze over de levens achter de namen. We zien hoe David Sealtiel schildert in zijn souterrain op het Waterlooplein, hoe de tweeling Duizend in de tram afscheid neemt van hun klasgenootje, hoe het meisje met de hoofddoek uit het raam van de trein kijkt en hoe Betje zich staande houdt in de keuken van het kamp. Scenario’s door de jongeren zelf geschreven. En ondertussen stellen ze zichzelf de vraag: hoe komt het toch dat we steeds vergeten?

Concept/regie: Femke Heskes
Spel: Teuntje van Zomeren, Lis Basselier, Titus Theunissen, Olivia Smissaert
Met dank aan Plein Theater, Amsterdam