Theatre of Remembrance 2024

Op zondag 28 januari 2024 vanaf 12:30 uur, aansluitend aan de Nationale Holocaust Herdenking bij het Spiegelmonument in Amsterdam, presenteert Theater Na de Dam de voorstelling ERVE in de Plantage Dokzaal. Theater Na de Dam organiseert deze voorstelling in het kader van Theatre of Remembrance, een internationale theatermanifestatie waar jongeren in heel Europa aan meewerken.

Jongerenvoorstelling ERVE
Jongeren uit Amsterdam verdiepten zich voor 4 mei 2023 onder leiding van theatermakers Jorn Laponder en Sofia de Valk in de geschiedenis van Amsterdam ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Zij spraken met ouderen over hoe het was om jong te zijn in oorlogstijd. Deze gesprekken, vol herinneringen en verhalen, vormden samen met ander bronmateriaal de basis van de voorstelling ERVE. Wat kan de erfenis zijn van een gebeurtenis aan een volgende generatie? Wat is jouw eigen ERVE en wil je die wel? ERVE is de uitkomst van een intensief repetitieproces waarin de jongeren zelf hebben geschreven, gemaakt en geïmproviseerd.

Theatre of Remembrance Europa 2024
Op zaterdag 27 januari 2024 is het International Holocaust Remembrance Day, een dag uitgeroepen door de Verenigde Naties. Die dag is de zevende editie van Theatre of Remembrance, een internationale theatermanifestatie (geïnitieerd in 2018 door Theater Na de Dam) waarbij jongeren uit Europa theater maken over de Tweede Wereldoorlog en zich inzetten om de International Holocaust Remembrance Day van extra betekenis te voorzien.

Dit jaar zijn er projecten in Brussel, Praag, Budapest, Turijn, Bratislava, Warschau, Goleniow (27/1) en Amsterdam (28/1). Vertrekkend vanuit gesprekken met ouderen die de oorlog hebben meegemaakt, onderzoeken, bevragen en filosoferen jongeren over de betekenis van de Tweede Wereldoorlog voor de tijd waarin ze nu leven.

Sinds 2018 zijn er op 27 januari (International Holocaust Remembrance Day) jongerenvoorstellingen met Europese partners en herdenken we met theater over de grens, ook tijdens de coronajaren. Op de dag dat in 1945 Auschwitz werd bevrijd, staan we stil en reflecteren we op onze gedeelde geschiedenis in Europa. Er waren sinds 2018 projecten in Duitsland, Denemarken, Italië, Hongarije, Oekraïne, Slowakije, Tsjechië, Polen, Spanje. België, Litouwen en Nederland. Deze landen-overstijgende theatermanifestatie noemen we Theatre of Remembrance.

Jongeren zijn de volgende generatie besluitvormers, spelen nu al een cruciale rol in het overbrengen van onze gedeelde geschiedenis naar een breder (jong) publiek en in het voorkomen van verdwijning van erfgoed. Zo leren we elkaar, elkaars verhalen en onze gedeelde geschiedenis beter kennen.

“Dat jongeren in verschillende Europese steden zich in het kader van International Holocaust Remembrance Day verbinden aan de oorlogsverhalen van ouderen in hun stad en deze vervolgens theatraal delen met hun families, vrienden en stadgenoten, biedt – met zoveel populisme, polarisatie en holocaust-ontkenning in Europa – veel hoop” aldus Jaïr Stranders, artistiek leider Theater Na de Dam.

Jongeren en de Holocaust
Het nieuws over Holocaustontkenning, over onwetendheid en desinteresse onder jongeren is verontrustend. Des te belangrijker om de Holocaust en de oorlog met jongeren te herdenken, onder andere door theater.

Hoe zorg je ervoor dat educatie over de Holocaust relevant is voor jonge mensen die in deze ingewikkelde tijd leven? Jaïr Stranders: “Door het te verbinden aan hun eigen leefwereld en te laten zien dat het over hen gaat, zodat het betekenisvol wordt. Het herdenken en de geschiedenislessen moeten over toen gaan, maar het moet betekenis hebben voor het nu. Als je als jongere wilt dat mensen zich in jouw geschiedenis verdiepen, dan helpt het als je ook interesse hebt in de geschiedenis van iemand anders.”