Theatre of Remembrance 2023

JONGEREN IN VIJF EUROPESE LANDEN HERDENKEN MET THEATER OP INTERNATIONAL HOLOCAUST REMEMBRANCE DAY 27 JANUARI 2023

Op vrijdag 27 januari 2023 is het International Holocaust Remembrance Day, een dag uitgeroepen door de Verenigde Naties. Die dag is de zesde editie van Theatre of Remembrance, een internationale theatermanifestatie waarbij jongeren uit vijf Europese landen theater maken over de Tweede Wereldoorlog. Dit jaar zijn er projecten in Italië, Tsjechië, Polen, Slowakije en Nederland. In Amsterdam is er een theatrale route aansluitend aan de Nationale Holocaust Herdenking op zondag 29 januari 2023.

Theatre of Remembrance Europa
Op 27 januari 2023 zetten jongeren in Europa zich in om de International Holocaust Remembrance Day van extra betekenis te voorzien. Onder het manifest Theatre of Remembrance, geïnitieerd door Theater Na de Dam, spelen dit jaar jongerenvoorstellingen in Turijn, Praag, Warschau, Nitra en Amsterdam. Vertrekkend vanuit gesprekken met ouderen die de oorlog hebben meegemaakt, onderzoeken, bevragen en filosoferen jongeren over de betekenis van de Tweede Wereldoorlog voor de tijd waarin ze nu leven.

Klik hier om alle Europese voorstellingen te bekijken.

Jaïr Stranders over Theatre of Remembrance
“Dat jongeren in verschillende Europese steden zich in het kader van International Holocaust Remembrance Day verbinden aan de oorlogsverhalen van ouderen in hun stad en deze vervolgens theatraal delen met hun families, vrienden en stadgenoten, biedt – met zoveel populisme, polarisatie en holocaust-ontkenning in Europa – veel hoop” aldus Jaïr Stranders, artistiek leider Theater Na de Dam.

Theatre of Remembrance Amsterdam
Op zondag 29 januari 2023, aansluitend aan de Nationale Holocaust Herdenking bij het Spiegelmonument in Amsterdam (georganiseerd door het Nederlands Auschwitz Comité), vindt de theatrale route Tegen het vergeten plaats, gespeeld en begeleid door vier jongeren.