TIP: Pianostemmen van Klemens Patijn

Na een succesvolle aftrap op Oerol, waar ruim 3.600 mensen de voorstelling hebben bekeken, gaat PIANOSTEMMEN van Klemens Patijn, Tg Goed Gezelschap, vanaf oktober 2022 op tournee door het land. De première is donderdag 20 oktober 2022 op locatie in Breda. PIANOSTEMMEN is muziektheater over de systematische roof van (voornamelijk) Joods bezit tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een onderbelicht verhaal over een onrecht dat nog steeds voortduurt.

OVER DE VOORSTELLING
Het verhaal wordt verteld vanuit twee perspectieven. Enerzijds via de oude pianostemmer Jacobus Kromm die worstelt met zijn geweten over de verzameling instrumenten die hij in bezit heeft, anderzijds via de piano’s en vleugels zelf, die als piano-personages, als stille getuigen het verhaal vertellen over hun rechtmatige eigenaren. Gaandeweg keren de pianostemmen zich tegen de oude man. Ze nemen tirannieke proporties aan in de vorm van een muzikale tijdsreis.

GREEP UIT DE PUBLIEKSREACTIES OEROL
“Mooi gebalanceerde voorstelling met veel emotionele lagen, dilemma’s en wisselingen in karakters. Uitgevoerd door multi – talenten in schitterende setting.”
“Briljant concept, ongekend subtiel verteld, perfecte uitvoering in schitterende setting! Moet gezien en gehoord!”
“Wat een geweldige voorstelling. De teksten, het spel, de muziek, de locatie en alle piano’s. Bijzonder hoe dit thema verwoord en verbeeld is.”

REGISSEUR KLEMENS PATIJN OVER PIANOSTEMMEN
“Als acteur en theatermaker ben ik gefascineerd door zwijgen. Ik ben een kind van een Indische vader en grootouders die de oorlog hebben meegemaakt. Zij hebben het zwijgen daarover tot kunst verheven. Ik weet hoeveel kleuren zwijgen kan aannemen, hoeveel pijn en onvermogen er achter stilte schuil kan gaan. Maar ik weet ook dat verzwegen verhalen, in welke vorm dan ook, terug blijven komen. Ze willen verteld worden. Ik heb sterk het idee dat ik over het onderwerp van PIANOSTEMMEN niet langer zwijgen mag.”

ACTUEEL ONDERWERP
Roof van cultureel erfgoed tijdens de Tweede Wereldoorlog is nog steeds actueel. Tot op de dag van vandaag wordt er geprocedeerd voor restitutie, tot op de dag van vandaag speelt de zwijgcultuur ons parten. PIANOSTEMMEN is een muzikaal-theatraal monument, een verhaal over pijn, onrecht, verantwoordelijkheid en genoegdoening. En hoe vandaag de dag dit alles te herdenken.

WAAR EN WANNEER?
wo 19 oktober – zo 23 oktober Breda (20/10 première)
do 27 oktober – zo 30 oktober Deventer
wo 9 november – za 19 november Amsterdam

Tickets en info: www.pianostemmendevoorstelling.nl

CREDITS
Concept & Regie: Klemens Patijn
Eindregie: Ria Marks
Spel: Joost Claes, Jaap Dieleman, Dennie Lukkezen, Emma van Muiswinkel, Klemens Patijn
Schrijver: Wessel de Vries
Dramaturgie: Maarten Bos
Componist: Wiebe Gotink
Vormgeving: Lidwien van Kempen
Kostuumontwerp: Dorien de Jonge
Techniek: Quint Stam en Guido Hagen