4 VRIJHEID THUIS

Artiance, Centrum voor de Kunsten Alkmaar

Jongeren uit Alkmaar verdiepten zich onder leiding van theatermakers Dorien Haan en Joke Houtkoper in de geschiedenis van Alkmaar ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hun onderzoek vormt de basis voor 4 VRIJHEID THUIS.

De jongeren ontwikkelen een actie van 25 april tot en met 4 mei waarbij ze via social media een oproep doen om een vrijheidsduif voor het raam te plakken of te sturen naar iemand met een persoonlijke boodschap. De duif is daarbij niet alleen een symbool voor vrijheid, maar ook een symbool voor de vele verhalen uit de Tweede Wereldoorlog. De jongeren tonen in de actie zelfgemaakte filmpjes die gebaseerd zijn op interviews met de ouderen waarbij ze de verbinding leggen tussen nu en toen. 

Tijdens de elfde editie van Theater Na de Dam zetten bijna 500 jongeren in 40 projecten door heel Nederland zich in om, ondanks alles, ook dit jaar 4 mei van betekenis te voorzien. Gebaseerd op digitale gesprekken en briefwisselingen tussen jongeren en ouderen over de oorlog wordt – in veel verschillende vormen – iets waardevols gemaakt en staan we niet alleen stil bij het verleden, maar ook bij de complexe tijd waarin we nu leven.

Oproep:

Plak een duif voor je raam en laat zien dat je herdenkt en de vrijheid viert.
De duiven kunnen thuis uitgeprint worden en voor het raam gehangen worden. Je kan ook een duif voor een ander maken. Stuur hem op met de post of gooi hem door de brievenbus. Zo geven we vrijheid door.

Maak een foto van jouw raamduif en zet deze met een korte boodschap over herdenken en vrijheid op onze socials.

Volg 4 vrijheid thuis op:
Facebook @Vier Vrijheid Thuis Tndd
Instagram @4.vrijheid.thuis
Twitter: @4_thuis

 

Credits

De regisseurs zijn: Joke Houtkooper en Dorien Haan

De spelers zijn:

Ayinka Lanting

Bente van den Akker

Coise van der Aart

Dani Taffijn

Eva Lanphen

Floor del Tin

Lisa Koelewijn

Louise van der Horst

Mijke de Jong

Tay Bakker

Tessa ’t Hart

Tim Geuzebroek

Tim Sinnige

Willemijn Silver

 

Ook dank aan: Hanneke Vries en Leoni van Veen.

Deze voorstelling heeft eerder gespeeld op

Datum Stad Locatie
04 mei 2020 Alkmaar

Reageren is uitgeschakeld.