Aan die komen

NNT - jongerenproject

Genre: Jongerenvoorstelling

Over de voorstelling

Een voorstelling over jongeren van toen, gespeeld door jongeren van nu.

Ouderen vertelden openhartig hun persoonlijke verhaal over de Tweede Wereldoorlog in Groningen. De synagoge in de Folkingestraat werd bezet door de Duitsers. Een jongen van tien jaar achterop de fiets bij zijn vader leverde zijn radio in bij de sjoel die diende als opslag plek. Een joods meisje van vijf jaar zat met veertien andere kinderen op zolder ondergedoken bij een ‘lieve’ tante. Deze tante wilde haar broertje voor zichzelf hebben, omdat hij met zijn blonde haren op een Arisch jongetje leek. Een jongen van zeven jaar, een straatschoffie, werd over de knie gelegd door een onderofficier. Een jongen van drieëntwintig jaar dook onder op de meelzolder van de bakker en zijn vrouw. De vrouw van de bakker koppelde hem aan het meisje dat iedere dag paardenbrood kwam halen. Op de meelzolder kreeg hij de zoen van zijn leven. Een meisje van negentien jaar leerde tijdens de bezetting tapdansen op een geheim feestje. Bij de bevrijding deed ze dit op de met talkpoeder bedekte stenen van de Vismarkt.

 

Wij vertellen ons verhaal aan degene die na ons komen.De voorstelling ‘Aan die komen’ is een samenwerking van Theater Na de Dam en het Noord Nederlands Toneel en wordt gespeeld door jongeren uit de stad Groningen en omgeving.

 

Locatie

De voorstelling is een theatrale wandeling door en rondom de Folkingestraat, de oude Joodse buurt van de stad Groningen. De start is in de synagoge (Folkingestraat 60).

 

Persoonlijke uitnodiging


Regie: Anika Abbing
Spel (jongeren van nu): Robin van Dijken, Leon van Roest, Rixt van Dongera, Merel Sanders, Jaana Hermans, Wout Brugge, Anou Maarsingh, Julia Vossen, Susanne Dijkstra, Adriënne van der Veen, Nelleke Hofman, Sarah Lukken,Tijmen Dietvorst e.a.
Verhalen (jongeren van toen): Gerard Wortmann, Dhr.Stoffers, Dhr. Stavasius, Dhr. Domela-Nieuwenhuis, Mevr. Humalda, Merv. Jullens, Dhr. Kruijer, Ruth Lipschits, Sarah Frank-Tromp, Rene de Vries, Hilbrand Zuidema en Roel Zuidema.
Stem: Philip Freriks en Joke Tjalsma

 

Deze voorstelling heeft eerder gespeeld op

Datum Stad Locatie
04 mei 2013 Groningen

Reageren is uitgeschakeld.