Ada apa, opa?

Het Zuidelijk Toneel

Genre: Jongerenvoorstelling

Jongeren uit Tilburg e.o. verdiepten zich onder leiding van theatermakers Rozemarijn Romeijn en Ayden Carlo in hun eigen familiegeschiedenis uit Nederlands-Indië en de Molukken in de periode tussen 1942 en 1965.

Op 5 mei vieren we in Nederland de bevrijding. Maar op 5 mei 1945 was de Tweede Wereldoorlog nog helemaal niet afgelopen. Wat speelde zich af in voormalig Nederlands-Indië en op de Molukken en hoe kwamen honderdduizenden mensen van daar naar Nederland?
Ze deden stamboomonderzoek, spraken met opa’s en oma’s en speurden de zolder af. Stan, Sem, Nimue, Inge, Tessa en JJ zochten, stelden vragen, wachtten, luisterden naar stilte, En ze vonden. Zowel in het verleden als in het heden. Want wat is de invloed van vroeger op nu?

De verhalen zijn op 4 mei te ervaren in een audiovoorstelling in combinatie met wandeling door de Indische buurt in Tilburg. Vanaf 4 mei zijn de verhalen ook online te beluisteren. Gebruik voor een optimale luisterervaring je allerbeste koptelefoon.

Tijdens de twaalfde editie van Theater Na de Dam zetten bijna 400 jongeren in 38 projecten door heel Nederland zich in om, ondanks alles, ook dit jaar 4 mei van betekenis te voorzien. Gebaseerd op digitale gesprekken en briefwisselingen tussen jongeren en ouderen over de oorlog wordt – in veel verschillende vormen – iets waardevols gemaakt en staan we niet alleen stil bij het verleden, maar ook bij de complexe tijd waarin we nu leven.

Gemaakt door: Inge Sies, JJ Malaihollo, Nimué Pattirane, Sem van Beukering, Stan Verlaek & Tessa De Boysère
Regie & concept: Ayden Carlo & Rozemarijn Romeijn
Regie-assistent & maker route: Myra Bodian
Geluidsontwerp, compositie & mix: Tijn Driessen
Productie: Leon Caarls & Lysanne van Esch
Inspiratie: Ilrish Kensenhuis, Piet Menu, Hanna Timmers en Tracing Your Routes
Foto: Kim Pattiruhu
Mede mogelijk gemaakt door: NEXT UP
Met dank aan alle ouderen en families die met ons in gesprek zijn gegaan.

Deze voorstelling heeft eerder gespeeld op

Datum Stad Locatie
04 mei 2021 Tilburg Indische Buurt

Reageren is uitgeschakeld.