Als de mist optrekt

Castellum i.s.m. Theater na de Dam

Genre: Jongerenvoorstelling

Jongeren uit Alphen aan den Rijn verdiepten zich onder leiding van theatermakers Iselin van Duuren en Chyramain van Kempen in de geschiedenis van Alphen aan den Rijn ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hun onderzoek vormt de basis voor de interactieve wandeling ‘Als de mist optrekt’.

Leren schrijven of leren zwijgen? Buiten spelen of binnen blijven? Vrienden maken of afscheid nemen? Hoe ben je kind in tijden van oorlog? Bestaat er dan nog zoiets als een onbezorgde jeugd? Vijf Alphense jongeren spraken hierover met zes Alphense ouderen; Ger, Gerrit, Piet, Antje, Ben en Ruth. Tijdens deze wandeling delen wij enkele van hun herinneringen.  Over hoe het toen was op de plekken waar we nu lopen. Welkom bij ‘Als de mist optrekt’.

Tijdens de twaalfde editie van Theater Na de Dam zetten bijna 400 jongeren in 38 projecten door heel Nederland zich in om 4 mei 2021 van betekenis te voorzien. Gebaseerd op digitale gesprekken en briefwisselingen tussen jongeren en ouderen over de oorlog wordt – in veel verschillende vormen – iets waardevols gemaakt en staan we niet alleen stil bij het verleden, maar ook bij de complexe tijd waarin we nu leven.

Download hier de wandeling.

Regie & concept: Iselin van Duuren en Chyramain van Kempen
Video en editing: Robby Ishrat Hoesenie
Spel: Morris Hament, Mels van Tol, Jari Molenkamp, Mirthe Sanders  en Dagmar Dinjens .

Met dank aan Ger Bobeldijk , Antje en Ben Hooijenga, Piet Baane,  Ruth Stranders – de Graaf en Gerrit Vos voor hun verhalen.

Op zondag 9 mei kunt u de wandeling ook maken tijdens Zin In Zondag van de Bibliotheek Rijn en Venen.
De interactieve wandeling komt tot stand met financiële steun van het Erfgoedfonds Alphen aan den Rijn.

Deze voorstelling heeft eerder gespeeld op

Datum Stad Locatie
04 mei 2021 Alphen aan den Rijn

Reageren is uitgeschakeld.