Dat wat we niet vertellen

Jongeren uit Amsterdam West

Genre: Jongerenvoorstelling

Duur: 120 minuten

Voor het vierde jaar op rij maakt VOLTA een voorstelling gebaseerd op waargebeurde oorlogsverhalen. Amsterdamse jongeren interviewden dit voorjaar ‘jongeren van toen’.

Allen waren kinderen, kinderen van ouders in de Tweede Wereldoorlog. En die waren soms ‘goed’ of ‘fout’ of iets er tussen in. Maja was acht toen ze haar vader en moeder hielp met het overbrengen van verborgen boodschappen als kat bloemkool paars. Aan de keukentafel van Douwe en Jan kon je vrij met elkaar praten, maar buiten niet. Daar liep men met opgekropte gevoelens, geheimen, illegale krantjes, van het spoor geraapte briefjes van gedeporteerde joden. Of met kooltjes van de tram, brandend in je pofbroek. En na de oorlog mocht niemand meer met Liesje spelen. Sommige kinderen werd verteld waarom, anderen hoorden niets.


Op basis van deze en andere persoonlijke verhalen is door de jongeren samen met theatermaker Linda Bosch dat wat we niet vertellen gemaakt.

Verzamel- en startpunt van de voorstelling is het oorlogsmonument op het Zaanhof. Vanuit daar wandelen we met elkaar naar Volta. Onderweg en op de locaties zal door de jongeren dat wat we niet vertellen gespeeld worden.

Een coproductie van Volta en Theater Na de Dam
In samenwerking met de 4 mei herdenking in de Zaanhof.

Klik hier voor het interview met een van de spelers: Fadel-el-Hakim.

Maker: Linda Bosch

Spelers: Juliette, Merel, Fadel, Oceanna, Violet, Lotte, Pepijn, Uma, Jinte, Chloe, Julie, Franka, Malou

Projectleider: Marit Vreeswijk

 

Met dank aan: Hanna Timmers, Emiel Ros, Ad van Deventer, Nicolette Besemer, Oorlog in mijn buurt, Cees Kleijn, Stijn Reurs, Verzetsmuseum, 4 mei herdenking het Zaanhof, vertellers: Tjitske, Maja, Loek, Ena, Douwe, Jan en alle vrijwilligers.

Deze voorstelling heeft eerder gespeeld op

Datum Stad Locatie
04 mei 2015 Amsterdam Volta

Reageren is uitgeschakeld.