DE NACHT

Tolhuistuin

Genre: Jongerenvoorstelling

De afgelopen maanden gingen zes jongeren in Amsterdam Noord in gesprek met ouderen uit de buurt over de geschiedenis van Noord ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hun onderzoek vormt de basis voor een korte film, soundscape, spoken word en een aantal (digitale) ontmoetingen en vragen.

We nodigen u uit online te dwalen door de website en instagram. Om te verdwalen, zelf op zoek te gaan naar een structuur of dat wat woekert en vreemd is juist te omarmen.

Van zaterdag 1 mei tot en met woensdag 5 mei worden een website en Instagramaccount iedere dag en nacht aangevuld, met als doel stil te staan en ons te verbinden aan de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog vanuit het perspectief van de nacht. Het perspectief van het donker, van dat wat verborgen, anders en vreemd is. Op 4 mei 2021 om 21:14, precies op het moment dat de zon ondergaat, is er via instagram een theatrale live ontmoeting tussen de spelers over de ontmoetingen die tijdens het proces hebben plaatsgevonden. Om stil te staan bij en betekenis te geven aan het verleden, maar ook bij de complexe tijd waarin we nu leven.

Tijdens de twaalfde editie van Theater Na de Dam zetten bijna 400 jongeren in 38 projecten door heel Nederland zich in om, ondanks alles, ook dit jaar 4 mei van betekenis te voorzien. Gebaseerd op digitale gesprekken en briefwisselingen tussen jongeren en ouderen over de oorlog wordt – in veel verschillende vormen – iets waardevols gemaakt en staan we niet alleen stil bij het verleden, maar ook bij de complexe tijd waarin we nu leven.

Spelers en medemakers: Donnavon Madaran, Rosa Postmus, Lisa Linkwitz, Elizabeth van Galen, Nnennaya Okoro en Hannah Sewell
Regie: Adanma Okoro en Tomas Leijen
Met dank aan: Historisch Centrum Amsterdam Noord en alle ouderen

Deze voorstelling heeft eerder gespeeld op

Datum Stad Locatie
04 mei 2021 Amsterdam

Reageren is uitgeschakeld.