De Vlucht

Theaterwerkplaats Ctrl-f

Genre: Jongerenvoorstelling

Op 12 mei riep de burgemeester van Breda alle inwoners op de stad te verlaten. Omroepers trokken
door de stad en op belangrijke plekken werden posters opgehangen. Er waren twee vluchtroutes richting het zuiden opgezet. De bevolking moest de stad te voet verlaten. Op iedere route zou een groepshoofd aan de leiding staan en reisden een groep agenten, verplegers en eventueel een geestelijke mee. Deze grootscheepse ontruiming staat tegenwoordig bekend als ‘de Vlucht’.

‘Wij zagen door de ramen de mensen bepakt en bezakt langs komen. Fietsen, handkarren, kinderwagens, alles volgeladen met bezittingen die men niet achter wilde laten. De aanvankelijk voor een evacuatie gereserveerde auto’s en bussen waren inmiddels ingevorderd door militairen.’

Jongeren uit Breda spraken ouderen over deze vlucht en hoe het was jong te zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog in Breda. Deze gesprekken vormen de basis van een theatrale happening rondom de herdenking in Park Valkenberg en de Grote Kerk.

Regie: Jorg van den Kieboom i.s.m. Lisette Spee
Spel: Jongeren van theaterwerkplaats Ctrl-f
Coproductie: Podium Bloos
Met dank aan: Moos van den Broek, Jessica van der Werf, Irma Rens, Verzorgingshuis Elisabeth, iedereen die zijn verhaal wilde delen,Jan van den Broek, Claire Vrijenhoek.

Deze voorstelling heeft eerder gespeeld op

Datum Stad Locatie
04 mei 2017 Breda

Reageren is uitgeschakeld.