Theater Na de Dam & Frances Sanders De zaak Jacob D.

Amsterdam

Podcast

I.v.m. de maatregelen omtrent het coronavirus vindt deze voorstelling in alternatieve vorm plaats.

Middels een podcast vertelt Frances Sanders het verhaal De zaak Jacob D.

Jacob Dirkmaat was de grootvader van schrijver/regisseur Frances Sanders. Op basis van persoonlijke brieven van Jacob zelf, zijn Weense geliefde Mimi Wiesnar, getuigenverklaringen en processtukken werd gewerkt aan een voorstelling voor Theater na de Dam. Nu de theaters gesloten zijn, maakt Frances Sanders, in samenwerking met podcast-prijs-winnaar Simon Heijmans en geluidsontwerper Mark Bergwerff een podcast in drie delen.

De release, door Theater na de Dam en Theater De Balie, is op 4 mei 2020.

De voorstelling wordt later alsnog gemaakt.

Op 2 juni 1943 werd de Nederlandse koopman Jacob Dirkmaat in Wenen onthoofd. Hij was de eerste van 18 mannen die deze avond werden gedood. Elke twee à drie minuten één. Op de overtreding die hem het leven kostte stond destijds in Nederland een boete van 3 gulden. Het vonnis van het Weense Sondergericht werd na de oorlog een justitiële moord genoemd.

Het is het verhaal van een doorsnee man, die door geen standpunt in te nemen, denkt te kunnen ontsnappen aan de maalstroom van zijn tijd, in een totalitaire staat waar de rechtspraak een propaganda-instrument en politiek repressiemiddel is.

Beluister hier de drie delen van de podcast-serie De zaak Jacob D.

Theater Na de Dam · De zaak Jacob D. – Frances Sanders & Theater Na de Dam

De spelers zijn: Sam Ghilane, Martijn Nieuwwerf en Martijn de Rijk.

Met stemmen van: Vincent van den Berg, Patrick Duijtshoff, Ingejan Ligthart Schenk, Timo Huizendveld, Bo Tarenskeen, Jaïr Stranders, Thomas Soijkerman, Marcel Jacobson, Connie Alberti, Peter Bakker.

Geluidsontwerper: Mark Bergwerff