Theater Na de Dam & Frances Sanders De zaak Jacob D.

De Balie, Amsterdam

04/05/2020 21:00
05/05/2020 21:00

Podcast

I.v.m. de maatregelen omtrent het coronavirus vindt deze voorstelling in alternatieve vorm plaats.

Middels een podcast vertelt Frances Sanders het verhaal De zaak Jacob D.

Op 2 juni 1943 werd de Nederlandse handelaar Jacob Dirkmaat in Wenen onthoofd. De formaliteiten werden afgehandeld en twee beulsknechten pakten hem van achter vast. Met hun handen bedekten ze zijn ogen en in looppas werd hij door een gordijn naar de executieruimte gevoerd waar hij om precies 18.00 uur 27 minuten en 25 seconden op de guillotine werd gelegd. Vijf seconden later verklaarde de beul dat het vonnis was voltrokken. Het lijk werd in de daartoe bestemde kist gelegd, een kleine kist. Het hoofd lag tussen de benen, dat scheelde hout. Jacob was de eerste van de 18 mannen die deze avond werden onthoofd. Elke twee à drie minuten één.

Op de overtreding die hem het leven kostte stond destijds in Rotterdam een boete van 3 gulden. Het vonnis van het Weense Sondergericht werd na de oorlog een justitiële moord genoemd. De zaak Jacob D. vertelt wat er kan gebeuren als in een totalitaire staat de rechtspraak een propaganda-instrument en politiek repressiemiddel wordt en de onafhankelijke rechtstaat de-facto is opgeheven.

Jacob Dirkmaat was de grootvader van schrijver/ regisseur Frances Sanders. De  toneelspelers Sam Ghislaine, Martijn de Rijk en Martijn Nieuwerf reconstrueren het verhaal aan de hand van getuigenverklaringen, processtukken en de persoonlijke brieven van Jacob en zijn geheime Weense geliefde Mimi Wiesnar.

De zaak Jacob D. is 4 & 5 mei 2020 te zien in De Balie te Amsterdam.

Theater Na de Dam presenteert Nieuw Werk

Elk jaar vraagt Theater Na de Dam interessante makers om een nieuwe voorstelling te maken voor ons programma. Dit jaar verzorgen URLAND, Orkater, Jouman, Lot van Lunteren en Frances Sanders een nieuwe voorstelling.

Concept en regie: Frances Sanders

Spel: Sam Ghislaine, Martijn de Rijk en Martijn Nieuwerf

Productie: Theater na de Dam