foto: Gwendolyn Keasberry

Theater Na de Dam Een Duits leven

Koninklijk Theater Carré, Amsterdam

04/05/2020 21:00

Uitgesteld

Maandag 4 mei om 21.00 speelt Hannah Hoekstra in Koninklijk Theater Carré de monoloog Een Duits leven van Christopher Hampton in een regie van Nina Spijkers. De vertaling van het stuk is in handen van Tom Kleijn.

Over de voorstelling

Brunhilde Pomsel was de secretaresse van Joseph Goebbels, minister van propaganda onder Hitler en één van de hoogste nazi’s. Ze verkeerde tussen de grootste misdadigers van de eeuw en toch, zo verklaart ze op het eind van haar leven, was ze nooit helemaal op de hoogte van wat er om haar heen gebeurde. Voor politiek heeft ze zich nooit zo geïnteresseerd. Schuldgevoel heeft ze nooit gekend. Ze leefde een Duits leven.

Een monoloog die laat zien hoe makkelijk mensen hun beeld van de realiteit kunnen aanpassen om geen gewetensnood te krijgen. Een monoloog over de onbetrouwbaarheid van ons moreel kompas, vertolkt door de gevierde actrice Hannah Hoekstra, die net zo oud is als Brunhilde was toen ze voor Goebbels ging werken.

Hannah Hoekstra over haar bijdrage aan Theater Na de Dam: ”Ik wil zo veel mogelijk verhalen horen om de werkelijkheid te begrijpen en daarin zoeken naar licht als tegenreactie op de zwaarte van het leven.”

 

Tekst: Christopher Hampton

Spel: Hannah Hoekstra

Regie: Nina Spijkers

Vertaling: Tom Kleijn

Dramaturgie: Jaïr Stranders en Bo Tarenskeen

Productie: Inger Stam