EEN ONDERGRONDSE

Broedplaats 's-Hertogenbosch & KLEIN VERZET

Genre: Jongerenvoorstelling

Jongeren uit ‘s-Hertogenbosch verdiepten zich onder leiding van beeldend kunstenaar Marieke Schellekens in de geschiedenis van hun stad ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Zij spraken met ouderen over hoe het was jong te zijn in oorlogstijd. Deze gesprekken, vol herinneringen en verhalen, vormen samen met ander bronmateriaal de basis van de voorstelling EEN ONDERGRONDSE.

‘We hoorde dat er in Aleppo (2016) een jongen leefde die te midden van het oorlogsgeweld een ondergrondse speelplek voor kinderen bouwde.’ Wij zijn benieuwd wie TOEN (1940-1945), de kinderen de oorlog lieten vergeten en hoe zij ervoor zorgden dat schuilen weer spelen werd. Daarom bouwen we een ondergrondse plek waar wij kunnen spelen, stil worden en verhalen kunnen doorvertellen aan ons publiek. EEN ONDERGRONDSE is een poëtische beleving over schuilen en spelen gemaakt door jonge Bossche spelers en bouwers van KLEIN VERZET.

Tijdens de negende editie van Theater Na de Dam spelen gelijktijdig 28 jongerenvoorstellingen, allen gebaseerd op gesprekken met ouderen over de oorlog. Van Sittard tot Groningen en van Den Haag tot Arnhem klinken voor even de stemmen van toen in het nu.

Speelt ook op 3 mei 2018 om 20.00u en is onderdeel van het middagprogramma van het Bevrijdingsfestival Brabant.

Regie & vormgeving Marieke Schellekens
Artistieke begeleiding Peerke Malschaert
Spel (jongeren): Bossche jongeren & Maikel Veerman (acteur)
Techniek Marq Claessens
Productie Lysanne van Esch & Lisa Dammiaans
Productie assistentie Babs Schuurmans, Renske de Veld & Babs Post
Met dank aan alle vertellers, Bevrijdingsfestival Brabant, Kameraden Den Bosch, De Kooktuin, Welkomplein Den Bosch en alle vrijwilligers.

‘EEN ONDERGRONDSE’ kwam tot stand in samenwerking met: Stichting Bosse Nova, Broedplaats ’s-Hertogenbosch: een initiatief van Theaterfestival Boulevard, Festival Cement & Theater Artemis. En kwam tot stand met de steun van Gemeente ’s-Hertogenbosch.

Deze voorstelling heeft eerder gespeeld op

Datum Stad Locatie
04 mei 2018 Den Bosch

Reageren is uitgeschakeld.