Geen nummers maar namen

Leon van der Zanden

Genre: Jongerenvoorstelling

In de afgelopen vijf jaar hebben tientallen jongeren uit het voortgezet onderwijs meegedaan met het project Namen statt Nummern: Geen nummers maar Namen. De scholieren schreven voor hun profielwerkstuk op school biografieën van Nederlanders die in de Tweede Wereldoorlog gevangen zaten in concentratiekamp Dachau. Het waren intensieve trajecten met excursies, archiefonderzoek en interviews met overlevenden of nabestaanden. 

 

Elk jaar reizen nieuwe jongeren naar Dachau om daar nieuwe biografieën te presenteren. Deze krijgen daar een plek in het herinneringsboek in de Verzoeningskerk op de gedenkplaats. Op de plaats waar de mensen tot nummer werden gemaakt, geven de jongeren de oud-gevangenen hun levensverhaal terug. Het Verzetsmuseum Amsterdam presenteert er een gelijknamige tentoonstelling van.

 

Tijdens Theater Na de Dam geven 13 jongeren die aan het project hebben meegedaan een eenmalige podiumpresentatie. In de aanloop naar 4 mei werken ze in twee dagen naar de voorstelling toe. De jongeren lezen, spelen en vertellen uit en over de biografieën van de oud-Dachauers en delen hun eigen ervaringen met het publiek. Presentator Leon van der Zanden zal hen ondersteunen, interviewen en uitdagen. Nina June (zang) en Rutger Martens (gitaren, banjo, hoorn) maken muziek, daar waar woorden zijn uitgesproken en daar waar geen woorden voor zijn.

Presentatie: Leon van der Zanden
Concept: 
Leoni Jansen
Regie: Jan-Eric Hulsman
Zang: Nina June
Muziek: Rutger Martens
Spel: Gijs Berendse, Jelle Braaksma, Luca Brandt Corstius, Jop Bruin, Lissy-Anne Denkers, Imara van Greuningen, Femke Haselaar, Kimberly Klop, Anna Krombacher, Tess Meerding, Henriette Schulze, Ylva Sluiter, Sydney Weith

 

Deze voorstelling heeft eerder gespeeld op

Datum Stad Locatie
04 mei 2015 Amsterdam

Reageren is uitgeschakeld.