Gesprek voor de Dam 2015

De Balie

Altijd weer die Joden

Op 3 mei organiseert De Balie zoals ieder jaar aan de vooravond van Nationale Dodenherdenking en Bevrijdingsdag in samenwerking met Theater Na de Dam het Gesprek Voor de Dam. Tijdens deze avond wordt een discussiethema rondom de 4 mei herdenking besproken.

In diverse complottheorieën, van de bankencrisis tot een droogstaande rivier, hebben de joden het gedaan. De joden worden op verschillende plekken ter wereld gezien als de drijvende kracht achter al het kwaad. Tijdens het programma gaan we in gesprek met socioloog Abram de Swaan, kinder- en jeugdpsychiater Glenn Helberg, schrijver Mano Bouzamour en conservatorium studente Vita van der Dussen over het opgroeien in een antisemitische of racistische omgeving en over hoe je je hieraan kunt onttrekken.

Met betrekking tot de holocaust wordt vaak gezegd dat iedereen hetzelfde had gedaan in dezelfde omstandigheden. Abram de Swaan bestrijdt dit idee in zijn boek Compartimenten van Vernietiging. Hij schrijft dat individuele persoonlijkheid te weinig buiten beschouwing gelaten wordt in het onderzoek naar massamoord. Welke rol speelt deze persoonlijkheid en bestaat er zoiets als haat uit gewoonte? Aan de vooravond van de Nationale Dodenherdenking bespreken we dit.

debalie2

Deze voorstelling heeft eerder gespeeld op

Datum Stad Locatie
03 mei 2015 Amsterdam De Balie

Reageren is uitgeschakeld.