Gesprek Voor de Dam 2014 – Amsterdam

De Balie i.s.m. Theater Na de Dam

Natural Born KNILLERS

Op 3 mei organiseert De Balie traditiegetrouw in samenwerking met Theater Na De Dam het Gesprek Voor De Dam. Ieder jaar wordt een discussiethema rondom de 4 mei herdenking besproken.

 

Indische Nederlanders, oftewel Indo’s, zijn Nederlanders met wortels in voormalig Nederlands-Indië. Hun leven is dus wezenlijk verbonden met de koloniale tijd. Bijna 2 miljoen Nederlanders hebben volgens het NIOD een Indische achtergrond. Ondanks deze feiten is de kolonisatie van Nederlands-Indië, de gebeurtenissen in Indië tijdens de Tweede Wereldoorlog en de daarop volgende politionele acties altijd onderbelicht gebleven in ons collectieve geheugen. Dat ligt aan de complexiteit en relatieve onbekendheid van die geschiedenis, maar ook aan de gevoelige rol die Nederland in deze wereld speelde.
Aan de vooravond van de 4e mei bespreken we de geschiedenis van Nederlands-Indië eens zonder voorbehoud. De rol van het KNIL, dat bestond uit veelal Nederlandse verzetshelden die in Indië opeens aan de verkeerde kant van het verhaal stonden, staat hierbij centraal.
Hoe gaan volgende generaties Indo’s en Nederlanders om met het verleden van hun ouders en grootouders daar? Is er ook hier sprake van een oorlogstrauma? Moet de Nederlandse staat meer doen om de pijn van die tijd te verzachten?

 

Met: o.a. Ellen Deckwitz (dichter, schrijver), Hans Goedkoop (historicus, literatuurcriticus), Herman Keppy (journalist)

Deze voorstelling heeft eerder gespeeld op

Datum Stad Locatie
03 mei 2014 Amsterdam De Balie

Reageren is uitgeschakeld.