Het vrije woord

Theatermakerij Enschede

Genre: Jongerenvoorstelling

Jongeren uit Enschede verdiepten zich onder leiding van theatermaker Renée Buys en regie-assistent Kaya Minnegal in de geschiedenis van de stad ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hun onderzoek vormt de basis voor de livestream ‘Het vrije woord’.

Verhalen over geheime berichten, illegale drukkerijen, onderduik kranten, de waan van de dag, en het belang van het vrije woord vormen samen een indrukwekkende voorstelling. Ook in deze tijd rijst de vraag zijn alle woorden wel vrij? En hoever ga je om deze woorden te verdedigen en te verspreiden? Meteen na de dodenherdenking op 4 mei nemen de spelers van de Theatermakerij het publiek mee op een reis door het verleden, het heden en de toekomst.
…’Bij ons aan de keukentafel stencilde ze de folders die door de ondergrondse verspreid werden’…

Tijdens de twaalfde editie van Theater Na de Dam zetten bijna 400 jongeren in 38 projecten door heel Nederland zich in om, ondanks alles, ook dit jaar 4 mei van betekenis te voorzien. Gebaseerd op digitale gesprekken en briefwisselingen tussen jongeren en ouderen over de oorlog wordt – in veel verschillende vormen – iets waardevols gemaakt en staan we niet alleen stil bij het verleden, maar ook bij de complexe tijd waarin we nu leven.

 

Regie en script: Renée Buys
Regie assistent: Kaya Minnegal
Artistieke leiding/projectleiding: Karine Roldaan
Productie: Marion Lindeman
Hulp bij onderzoek: Thiemo Burger
Spel: Melvin, Laura, Madelief, Shania, Sanne, Eddie, Iris en Aveline

Met dank aan onze vertellers, Theater Concordia, Gemeente Enschede, het 4-5 mei Comité Enschede, Annina Romita en Theater Na de Dam

Deze voorstelling heeft eerder gespeeld op

Datum Stad Locatie
04 mei 2021 Enschede Theatermakerij

Reageren is uitgeschakeld.