In Bad

De Hollanders met Adriaan van Dis

Over de voorstelling

Twee generaties op zoek naar wat bovendrijft; een gezamenlijke duik in een niet gezamenlijk oorlogsverleden. Een eenmalige voorstelling over Holland en Indië, over de kloof tussen generaties en continenten.

 

Theatergroep De Hollanders – Simone van Bennekom, Thomas Höppener, Eva van Manen, Thijs Prein en Imke Smit – staat speciaal voor Theater Na de Dam éénmalig op toneel met Adriaan van Dis. Met nieuw geschreven teksten, fragmenten uit van Dis zijn werk en verhalen van De Hollanders gaan ze de confrontatie aan met het verleden en elkaar.

van Dis:”Kwetsbaarheid en schaamte is een groot goed” 


De Hollanders maken nieuw theater in samenwerking met Nederlandstalige schrijvers. Eerder stonden zij in theater Bellevue met ‘De Hollanders’, geschreven door Arnon Grunberg. Hun tweede voorstelling, in samenwerking met Arthur Japin, komt in oktober uit. Met een open oog voor de actualiteit in de wereld stellen ze vragen waarmee ze het publiek willen confronteren.

Adriaan van Dis schreef onder meer ‘Indische Duinen’ en ‘Op oorlogspad in Japan’ over de sporen van de tweede wereldoorlog en het Nederlands-Indië waar zijn vader en moeder woonden, gevangen hebben gezeten en na de oorlog vandaan zijn teruggekeerd naar Nederland. De familiegeschiedenis van van Dis loopt als een rode draad door zijn werk.

Op het toneel ontmoeten zij elkaar. Waar van Dis zich wil schoonwassen willen De Hollanders het verleden juist in zich opzuigen en op toneel zetten, zodat het niet vergeten wordt.

 

‘In bad’ is een co-productie van De Hollanders en Theater na de Dam.

Tekst: Adriaan van Dis en De Hollanders

Vormgeving: Roelof Pothuis

Met dank aan: Maren E. Bjørseth en Bo Tarenskeen

Deze voorstelling heeft eerder gespeeld op

Datum Stad Locatie
04 mei 2013 Amsterdam Theater Bellevue

Reageren is uitgeschakeld.