Gesprek Voor de Dam 2018

Gesprek Voor de Dam i.s.m. Theater Na de Dam

Deze voorstelling heeft eerder gespeeld op

Datum Stad Locatie
03 mei 2018 Amsterdam De Balie

Mede mogelijk gemaakt door WO2

De rol die de Tweede Wereldoorlog in mensen hun leven speelt verschilt. Waar de een oorlogsrelikwieën verzamelt, vertelt de ander in schoolklassen over de Holocaust, zodat men niet vergeet waar vreemdelingenhaat en ontmenselijking toe kan leiden. Tijdens deze avond bekijken we hoe de Tweede Wereldoorlog ingezet wordt als middel en wat de consequenties daarvan zijn. We doen dit samen met o.a. Arnon Grunberg, Nicolaas Veul, Joep Leerssen en Natascha van Weezel.

Tijdens het gesprek beschouwen we drie manieren waarop de oorlog als middel wordt ingezet.  We gaan in op de oorlog als entertainment, van spannende film tot een historische gebeurtenis die je kunt naspelen op een zondagmiddag. Daarna spreken we over slachtofferschap en daderschap in relatie tot de Tweede Wereldoorlog en Holocaust als moreel ijkpunt, mede naar aanleiding van het toneelstuk dat Arnon Grunberg speciaal voor Theater Na de Dam schreef. Tot slot gaan we in op de oorlog als stok om mee te slaan. De Tweede Wereldoorlog die gebruikt wordt in educatie, om te waarschuwen wat er kan gebeuren als nationalisme en vreemdelingen haat groeien, maar ook het herdenken van de Holocaust om andere zaken, islamofobie of het conflict in Gaza, aan te kaarten.

Tijdens dit programma beginnen we met een compilatie van de 4-delige serie Nicolaas op Oorlogspad van de VPRO.

Arnon Grunberg is een van Nederlands belangrijkste en succesvolste schrijvers. Hij publiceerde romans, toneelstukken, essays en columns en heeft dagelijks een voetnoot in de Volkskrant.
Daarnaast schreef hij voor Theater Na de Dam dit jaar een toneelstuk, getiteld De Tweede Wereldoorlog eindigt vandaag. Dit stuk wordt gelijktijdig op 4 mei gepresenteerd door gezelschappen in heel het land, waaronder Toneelgroep Amsterdam.

Nicolaas Veul is programmamaker. Hij maakte o.a. De Westerlingen, Super Stream Me en Oudtopia voor de VPRO. Voor wie hij nu ook de vierdelige serie Nicolaas op oorlogspad, een zoektocht naar sporen in het heden van de Tweede Wereldoorlog, maakt.

Joep Leerssen is hoogleraar Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam en een internationaal toonaangevend literatuur- en cultuurhistoricus. Voor zijn baanbrekende onderzoek op het gebied van de imagologie (studie van de beeldvorming) en de Europese Studies kreeg hij in 2008 de Spinozapremie en werd hij in 2010 door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen benoemd tot Akademiehoogleraar.

Natascha van Weezel is schrijver en journalist. Ze publiceerde o.a. in De Groene Amsterdammer, Vrij Nederland, de Volkskrant, Opzij en Knack. Samen met haar vader, Max van Weezel, heeft ze een wekelijkse column in dagblad Trouw onder de naam Vader Dochter. In 2017 verscheen haar boek Thuis bij de vijand. Hierin beschrijft ze haar zoektocht naar de relatie tussen moslims en joden in Nederland.

Moderator: Natasja van den Berg

Over Gesprek Voor de Dam
Het Gesprek Voor de Dam is een jaarlijks gesprek in de aanloop naar de Nationale Dodenherdenking waarbij filosofen, wetenschappers en theatermakers zich buigen over een actueel en urgent thema rondom de Tweede Wereldoorlog en het herdenken. Vorig jaar spraken we over nationalisme, identiteitspolitiek en de stem van het volk, het jaar daarvoor over of het wel of niet zinvol is om het heden te vergelijken met de jaren ’30.

Redactie Ianthe Mosselman (De Balie), Bo Tarenskeen, Hanna Timmers en Jair Stranders (Theater Na de Dam)

Reageren is uitgeschakeld.