Onbekend en onbemind

WOEST OOST & Muzehof

Genre: Jongerenvoorstelling

Jongeren uit Zutphen verdiepten zich onder leiding van theatermakers Irene Kriek & Jantien Fick in de geschiedenis van Zutphen ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hun onderzoek vormt de basis voor de video en muziek, “Onbekend en onbemind”.

Vanuit het landelijke Theater Na de Dam maakt Woest Oost dit jaar, in samenwerking met de Muzehof, een drieluik als voorstelling: een beeldende, muzikale video en een voorstelling met een gespreks-geschenk bij het publiek thuis aan de deur.

Op 16 mei 1944 vond in Zutphen de razzia plaats die alle Sinti en Roma oppakte om deze vervolgens naar kamp Westerbork te deporteren. Het was niet de Duitse- maar de Nederlandse politie die deze mensen arresteerden. Zoni Weisz overleefde op bijzondere wijze deze Razzia. Jongeren uit Zutphen reflecteren op zijn verhaal en ervaringen. Onder leiding van theatermakers Irene Kriek en Jantien Fick maken deze jongeren de voorstelling: ‘Onbekend en onbemind’. Hoe komt het dat wij zo weinig van deze geschiedenis weten? Wat betekent het om ‘anders’ te zijn en waarom zijn mensen zo bang voor mensen die anders leven dan zijzelf?

Negen jongeren uit Zutphen gaan op zoek naar antwoorden, de geschiedenis van hun stad en naar hoe wij willen omgaan met het onbekende. Wat kunnen wij leren van deze verhalen opdat dit nooit meer zal gebeuren?

Tijdens de twaalfde editie van Theater Na de Dam zetten bijna 400 jongeren in 38 projecten door heel Nederland zich in om, ondanks alles, ook dit jaar 4 mei van betekenis te voorzien. Gebaseerd op digitale gesprekken en briefwisselingen tussen jongeren en ouderen over de oorlog wordt – in veel verschillende vormen – iets waardevols gemaakt en staan we niet alleen stil bij het verleden, maar ook bij de complexe tijd waarin we nu leven.

 

Spelers: Saar, Dora, Fay, Jinte, Norah, Sam, Simon, Norah & Max
Regie: Irene Kriek & Jantien Fick

Met dank aan
Daniel Maksimov (Dani Apeldoorn)
Zoni Weisz
Maarten Fick
Theater Hanzehof

Deze voorstelling heeft eerder gespeeld op

Datum Stad Locatie
04 mei 2021 Zutphen

Reageren is uitgeschakeld.