Ook toen keek ik naar het water

CC Amstel

Jongeren uit Amsterdam Zuid verdiepten zich onder leiding van theatermakers Isa van Dam en Toni Blackwell in de geschiedenis van Amsterdam ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hun onderzoek vormt de basis voor Ook toen keek ik naar het water, een project bestaande uit setjes ‘scheurpostkaarten’ en korte filmpjes.

De postkaarten zijn een poëtische weergave van bijzondere ontmoetingen tussen jongeren en ouderen. Op 4 mei worden de kaarten door de jongeren verspreid in de Pijp. De ontvanger scheurt één van de postkaarten af en geeft of stuurt de rest weer door. Zo verspreiden verhalen over de Pijp in oorlogstijd zich weer even door Amsterdam.  

De kaarten zijn via een QR-code gekoppeld aan korte, persoonlijke filmpjes, die te bekijken zijn via de website van CC Amstel: ccamstel.nl/programma/tndd-2020

Tijdens de elfde editie van Theater Na de Dam zetten bijna 500 jongeren in 40 projecten door heel Nederland zich in om, ondanks alles, ook dit jaar 4 mei van betekenis te voorzien. Gebaseerd op digitale gesprekken en briefwisselingen tussen jongeren en ouderen over de oorlog wordt – in veel verschillende vormen – iets waardevols gemaakt en staan we niet alleen stil bij het verleden, maar ook bij de complexe tijd waarin we nu leven.

Bekijk hieronder de prachtige postkaarten. Vanaf 4 mei zijn hier ook filmpjes te bekijken.

CC Amstel in samenwerking met PACT+ (onderdeel van het ROC van Amsterdam) en Theater Na de Dam

Regie: Isa van Dam
Regieassistent: Toni Blackwell
Tekst en spel: Fatima Assaf, Aminata Bojang, Bo Daamen, Dariya Dierdorp, Sam van Dijk, Noa van Dun, Luna Eich, Rosalie Fredrikz, Petra van der Kaaden, Justin Kuijper, Laura-Jo Lykles, Tess Osterhold, Stevanio Talea, Isa Veken, Joline Velthuijsen en Tzippy de Wolff
Ontwerp: Luca van Slagmaat
Productie: Lisanne Notermans

Met veel dank aan alle ouderen die – op afstand – hun verhalen met ons wilden delen

Deze voorstelling heeft eerder gespeeld op

Datum Stad Locatie
04 mei 2020 Amsterdam

Reageren is uitgeschakeld.