Oorlog in de Weimarstraat

Het Nationale Theater

Genre: Jongerenvoorstelling

Jongeren uit Den Haag verdiepten zich onder leiding van theatermakers Lotte de Leeuw, Karlijn Hamer, Christy-Ann Karijodirono en Junadry Leocaria in de geschiedenis van Den Haag ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hun onderzoek vormt de basis voor de theatrale digitale route door de Weimarstraat.

De verhalen uit het verleden komen samen in de straat van 2021. Over hoe de Duitse soldaten tussen de Haagse zwembadgebruikers zwommen, terwijl de houten deurklinken ontvreemd werden om het vuur op te stoken. Over oorlog, die ook in Indië en Polen plaatsvond. Over hoe de oorlog een stempel drukte op de verschillende gemeenschappen in Den Haag en hoe deze samenleefden in de stad.

Hoe werkt het?
Wandel op woensdag 5 mei de digitale route vanuit huis met de interactieve routekaart op www.hnt.nl/DigitaleWandeling. Open de digitale routekaart en klik vervolgens op de verschillende locaties op de route. Zo ontdek je allerlei verhalen die wij hebben gehoord en die wij willen doorvertellen. Dat kan een audiofragment zijn, een videofragment of iemand die iets aan jou vertelt. Start jouw wandeling en ontdek.

Tijdens de twaalfde editie van Theater Na de Dam zetten bijna 400 jongeren in 38 projecten door heel Nederland zich in om, ondanks alles, ook dit jaar 4 mei van betekenis te voorzien. Gebaseerd op digitale gesprekken en briefwisselingen tussen jongeren en ouderen over de oorlog wordt – in veel verschillende vormen – iets waardevols gemaakt en staan we niet alleen stil bij het verleden, maar ook bij de complexe tijd waarin we nu leven.

Credits
Spel Aimée, Benita, Charlotte, Danique, Esmée, Fabiënne, Fianne, Indy, Iris, Ivo, Jamiro, Jemaya, Jesse, Jill, Nikki, Reno, Rositha, Rowell, Salina, Schauni, Hannah, Sylvester, Jamiro, Victoria | Video Isaura Sanwirjatmo, Mischa van Schajik, Robin Kalsbeek | Geluid Robbert Weinen | Licht Marco Alibux | Productie Sandra Scholtes | Artistiek team Lotte de Leeuw, Junadry Leocaria, Tim Lafeber, Karlijn Hamer, Lois Hageman | Met dank aan Niels Kuiters, Sebastiaan van Loenen, De Regentes, VoorWelzijn, Wijweimar, Emma’s Hof en alle andere panden waar we gebruik van mochten maken.

Deze voorstelling heeft eerder gespeeld op

Datum Stad Locatie
04 mei 2021 Den Haag

Reageren is uitgeschakeld.