Oorlog in Oost: R.O.O.T.S.

Plein Theater

Genre: Jongerenvoorstelling

Jongeren uit Amsterdam verdiepten zich onder leiding van theatermakers Nilay Ceber en Jelle Zijlstra in de geschiedenis van Amsterdam-Oost ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Zij spraken met ouderen over hoe het was jong te zijn in oorlogstijd. Deze gesprekken, vol herinneringen en verhalen, vormen samen met ander bronmateriaal de basis van de voorstelling Oorlog in Oost: R.O.O.T.S.

Oorlog in Oost: R.O.O.T.S. is alweer het derde deel in de serie ‘Oorlog in Oost’. Dit jaar onderzoeken de spelers het thema ‘wortelen’. Zij vertellen verhalen over immigranten en hun kinderen die worstelen met zich wortelen in een land dat hen op vaak subtiele wijze, steeds weer uitsluit. Het verhaal van de Joodse gemeenschap die dacht geworteld te zijn maar bruut werd uitgeroeid- en het verhaal van de Indische gemeenschap die als een plant werd omgepot naar de koude Nederlandse grond. Verhalen over wortelen en aarden, aardverschuivingen en andere rampen. Verhalen over hoop en over toekomst. Verhalen over mens zijn, toen en nu.

De startlocatie is bij het Slavernijmonument in het Oosterpark.

Tijdens de tiende editie van Theater Na de Dam spelen gelijktijdig 34 voorstellingen gebaseerd op gesprekken tussen jongeren en ouderen over de oorlog. Van Sittard tot Groningen en van Den Haag tot Arnhem klinken voor even de stemmen van toen in het nu.

Regie: Jelle Zijlstra & Nilay Ceber

Met dank aan: DEGASTEN en PACT+ en de vertellers.

Deze voorstelling heeft eerder gespeeld op

Datum Stad Locatie
04 mei 2019 Amsterdam Slavernijmonument Oosterpark

Reageren is uitgeschakeld.