Overbruggen

Roestvrij Theater

Genre: Jongerenvoorstelling, Podcast

Jongeren uit Diever en Dwingeloo verdiepten zich onder leiding van theatermakers Dorien Folkers en Leander Breen in de geschiedenis van Dieverbrug ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hun onderzoek vormt de basis voor de podcast Overbruggen.

In de podcast Overbruggen wordt het verhaal verteld van de noodbrug in Dieverbrug, die in één nacht gebouwd werd. Dwingeloo was al bevrijd door de Canadezen, maar Diever nog niet. Er was geen oversteek, dus gaf de Canadese commandant de opdracht: Maak mij een brug, geschikt voor maximaal 9-tons wagens. En zorg dat die brug morgenvroeg half zeven klaar is. Met de hulp van vele vrijwilligers lukte dit, waarna de Canadezen de oversteek maakten en Friesland dezelfde dag nog bevrijd werd!

Tijdens de elfde editie van Theater Na de Dam zetten bijna 500 jongeren in 40 projecten door heel Nederland zich in om, ondanks alles, ook dit jaar 4 mei van betekenis te voorzien. Gebaseerd op digitale gesprekken en briefwisselingen tussen jongeren en ouderen over de oorlog wordt – in veel verschillende vormen – iets waardevols gemaakt en staan we niet alleen stil bij het verleden, maar ook bij de complexe tijd waarin we nu leven.

Beluister de podcast hieronder.

Theater Na de Dam · Overbruggen – Roestrvij Theater

Concept: Leander Breen
Regisseur: Dorien Folkers
Productie: Charlotte Sickler
Interviewers: Jordan Groenewegen, Minke Algra
Geïnterviewd: Dirk Moes en Fred Janssen van de Historische Vereniging Diever
Montage: Jort Ploos van Amstel

Met dank aan:
Historische Vereniging Diever

Deze voorstelling heeft eerder gespeeld op

Datum Stad Locatie
04 mei 2020 Diever

Reageren is uitgeschakeld.