Stille Getuigen

Jong Laagland

Vijftig brisantbommen, twaalfduizend brandbommen en driehonderd fosforbommen veroorzaakten de dood van drieëntachtig mannen, vrouwen en kinderen. Op 5 oktober 1942 beleefde Geleen de zwaarste ramp ooit. Vrijwel de gehele familie Daemen, moeder met zes dochters, kwam hierbij om het leven. Alleen vader overleefde het drama.

 

Er zijn veel verhalen en herinneringen verzameld over deze verschrikkelijke avond. De makers dompelen zich onder in die verhalen en proberen zich voor te stellen hoe het in die tijd geweest moet zijn. Zij onderzoeken wat familie betekent in tijden van oorlog, maar nemen ook hun eigen familie onder de loep. Toen werd er niet over gesproken. Nu, ruim 70 jaar na dato, krijgen de stille getuigen weer een stem.

 

Jong Laagland is de theaterwerkplaats voor kinderen en jongeren van theatergezelschap Het Laagland uit Sittard. Theatermaker Tamara Jongerden heeft de spelers uitgedaagd met diepte interviews en speltraining. Zo zijn ze klaargestoomd om onder regie van Esther Schouten de voorstelling te maken. Enthousiaste jongeren die barsten van het talent, staan stil bij de gebeurtenissen en slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. En ze zijn lang niet de enige theatermakers: op meer dan 50 podia in het land vinden op exact hetzelfde moment ook voorstellingen plaats. In Sittard is na de herdenking op de algemene begraafplaats de onthulling van het Kindermonument 2015 om daarna gezamenlijk naar de Stadsschouwburg te wandelen, en daar de voorstelling Stille Getuigen te bekijken.

 

Kindermonument 2015

Na de twee minuten van herdenken wordt de stilte doorbroken! Stemmen en verhalen die niet willen zwijgen. Kinderen van De SjtadssjoolSittard duiken in het verleden en bevragen het nu. Waarvoor laat jij je stem horen?

 

Het kindermonument is een initiatief van Het Stadslab en Stichting Ecsplore en wordt ondersteund door de Gemeente Sittard-Geleen.

Regie: Esther Schouten

Spel: Noëlle Hendrix, Isa Vrehen, Marena Wetzels, Sophie Duinhouwer, Nina Penners, Vienne Philipse, Luuk Feijen, Lauren Smeeth, Laurie Bemelmans

Deze voorstelling heeft eerder gespeeld op

Datum Stad Locatie
04 mei 2015 Sittard Stadsschouwburg

Reageren is uitgeschakeld.