Terlantar / Ontheemd

Theater Rotterdam

Genre: Jongerenvoorstelling, Podcast

Negen Rotterdamse jongeren van Mavo Centraal en Wolfert College ISK verdiepten zich onder leiding van theatermakers Pleun Peters en Jasper Vaillant in de geschiedenis van Nederlands-Indië ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hun onderzoek vormt de basis voor het digital magazine en de podcast Terlantar / Ontheemd.

Zij spraken een overlevende van de Jappenkampen, een uitgezonden soldaat en twee Rotterdammers van wie de ouders of grootouders in Nederlands-Indië leefden. Wat is er precies gebeurd in Nederlands-Indië tijdens de oorlog?  En waarom weten we daar eigenlijk zo weinig van? Hoe komt het toch dat deze verhalen zo weinig zijn gehoord? En wat voor invloed heeft dat gehad op alle Indische Nederlanders die hier een nieuw bestaan moesten opbouwen?

De jongeren volgen vier verhalen van eerste, tweede en derde generatie overlevenden en proberen zo een stem te geven aan een verzwegen geschiedenis. 

Tijdens de elfde editie van Theater Na de Dam zetten bijna 500 jongeren in 40 projecten door heel Nederland zich in om, ondanks alles, ook dit jaar 4 mei van betekenis te voorzien. Gebaseerd op digitale gesprekken en briefwisselingen tussen jongeren en ouderen over de oorlog wordt – in veel verschillende vormen – iets waardevols gemaakt en staan we niet alleen stil bij het verleden, maar ook bij de complexe tijd waarin we nu leven.

Het digitale magazine inclusief podcast is vanaf 4 mei, 10 uur, hier te zien.

Illustratie: Xaviera Altena.

Bedacht en gemaakt door: Pleun Peters & Jasper Vaillant
Met: Müge, Syrar, Zemzem, Sudem, Alicia, Abdulrahman, Zehra, Eliza en Gizem
Illustratie: Xaviera Altena
Met dank aan: Axel Nijsen, Martien van Veen, Pim Oskam, Charles Grimberg, Mavo Centraal en het Wolfert College

 

Deze voorstelling heeft eerder gespeeld op

Datum Stad Locatie
04 mei 2020 Rotterdam

Reageren is uitgeschakeld.