In Carré: Wende en Typhoon

Theater Na de Dam

Wie op de avond van de Dodenherdenking behoefte heeft aan meer dan de twee minuten stilte, kan in het theater zijn hart ophalen. Op 4 mei om 21.00 uur spelen gelijktijdig, in het hele land, voorstellingen over de Tweede Wereldoorlog. 
 
70 jaar na de bevrijding ontmoeten Wende en Typhoon elkaar in de piste van Koninklijk Theater Carré. In het kader van de Nationale Dodenherdenking maken zij een eenmalige muzikale performance, onder begeleiding van Ruut Weissman. Hardop worstelend met het naoorlogse zwijgen gaan ze op zoek naar een hedendaags herdenken. Ze spelen eigen werk, brengen nieuwe teksten en schrijven samen een nummer speciaal voor de herdenking. Adriaan van Dis is getuige van deze ontmoeting en reageert met een monoloog waarin hij de hedendaagse oorlogen verbindt met de oorlog thuis, de oorlog in het geheugen en Indië.

 

Wende: “Als er iemand is met wie ik in Nederland op een podium zou willen staan dan is het met Typhoon. Ik bewonder hem om zijn noodzaak, poëzie en concentratie. Ik wil weten wat er gebeurt als wij op op 4 mei de piste van Carré delen. Tijdens Dodenherdenking worden betekenissen als vrijheid’, ‘vergeving’ en ‘herinnering’ extra beladen, en terecht. Typhoon en ik zijn beiden echter ook bereid om juist op deze dag onze persoonlijke glazuur van die woorden af te krabben, ze in hun naaktheid aan elkaar te spiegelen om ons vervolgens af te vragen: En wat nu?”

 

Typhoon: “Het is een eer om op 4 mei in Carré samen met Wende te spelen. Wij voelen beiden de noodzaak om onszelf uit te dagen en eerlijke vragen te stellen voorbij de bekende opvattingen over herdenken en vrijheid. Dit omdat vrijheid en de beperking daarvan juist een vloeibaar begrip is dat eerlijkheid en zelfreflectie gebiedt.”

Wende
Typhoon
Adriaan van Dis

 
Maarten van Damme – gitaar
Timothy Banchet – vleugel
Randell Heye – trompet
Coen Witteveen – saxofoon
Regie: Ruut Weissman
Regie assistent: Eran Ben Michael
Licht en theaterbeeld: Jantje Geldof
Geluid: Bob Willekens
Beeldregie: Karl Klomp
Camera en visuals: Menke Visser
Camera: Wim Geuzendam
Visagie: Cindy Mantel
Productie assistentie: Lisa Kamp
Poducent: Elselinda Schouten i.s.m. Theater Na De Dam
Initiatiefnemers: Bo Tarenskeen & Jair Stranders

 

Deze voorstelling heeft eerder gespeeld op

Datum Stad Locatie
04 mei 2015 Amsterdam Carré

Reageren is uitgeschakeld.