Vertel Vrijheid!

Konrad Koselleck Big Band, Vincent Bijlo, Leoni Jansen en jonge rappers.

Genre: Jongerenvoorstelling

Duur: 50 minuten

Vertel Vrijheid! Livestream op 4 mei
Hoe sta je stil bij 75 jaar vrijheid in een wereld waarin we beperkt zijn in onze vrijheid van bewegen? Vertel Vrijheid, het project dat jongeren betrekt bij het herdenken en vieren van 75 jaar Vrijheid, doet dit op 4 en 5 mei online met twee voorstellingen die via livestream bij te wonen zijn. In samenwerking met de Konrad Koselleck Big Band, Vincent Bijlo, Leoni Jansen en een groot aantal jongeren die hun idee van vrijheid en vrede in een rap hebben verwerkt.

Vanuit de voormalige Frisokazerne in Ede, waarin tegenwoordig het Akoesticum is gehuisvest, speelt de ‘storytelling’ Big Band in kleine bezetting en over verschillende ruimtes verdeeld. De verhalen van verteller Vincent Bijlo worden voorzien van muziek uit de jaren ’40 tot nu, waarbij ook de videoclips getoond worden van de raps die jongeren tussen 12 en 18 jaar in het kader van Vertel Vrijheid gemaakt hebben.

Op 4 mei staat het herdenken centraal. We staan stil bij de stilte die viel na het oorverdovende geweld waarmee Nederland werd bevrijd. We horen stemmen van mannen en vrouwen uit het verzet, gedichten van mensen die zich niet neerlegden bij hun onvrijheid en liederen die niet gezongen mochten worden. We herdenken de meer dan 100.000 gedeporteerde Nederlanders die na de oorlog niet meer terugkwamen en allen die met hun leven voor de vrijheid betaalden, de vrijheid waarin we nu nog steeds leven.

Live stream is o.a. te zien via ons YouTube kanaal Vertel Vrijheid en onze Facebookpagina Vertel Vrijheid op 4 mei 2020 om 21:00 uur en op 5 mei 2020 om 16:00 uur.

De voorstelling wordt uitgezonden vanuit de Frisokazerne, waar voor de oorlog Nederlandse militairen gelegerd waren en in de oorlog Duitse. Daarna diende het als tijdelijk Huis van Bewaring voor NSB’ers. Nu is het gebouw het onderkomen van het Akoesticum, het nationale trainingscentrums voor muziek, dans en theater.

Vertel Vrijheid is een project van SMH ’40-‘45

Registratie en livestream door online cultuurpodium
Parmando 24Culture

Vincent Bijlo – verteller/tekstschrijver
Leoni Jansen – zang/story-telling

Leden van de Konrad Koselleck Big Band:
Floris van der Vlugt – alto sax/bas klarinet
Bastiaan Woltjer – trombone
Kai von Rosenberg – gitaar
Charly Zastrau – piano
Cord Heineking – bas
Haye Jellema – drums

Konrad Koselleck – muzikale/artistieke leiding
Raps van leerlingen van workshopleiders Atta de Tolk en Adi Montenegro
Composities voor clips: Bastiaan Woltjer/Konrad Koselleck
Uitvoering: Konrad Koselleck Big Band
Videoclips: Nina Mispelblom Beyer/Dennis Neumann

Met dank aan: Ministerie van VWS, vfonds, Nationaal Comité 4 en 5 mei, VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds 21, Fonds voor Cultuurparticipatie.

 

Deze voorstelling heeft eerder gespeeld op

Datum Stad Locatie
04 mei 2020 Ede

Reageren is uitgeschakeld.