Voorbij het strijklicht

NNT

Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich om 21.00 uur in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Traditiegetrouw lezen de stadsgezelschappen die avond een nieuwe toneeltekst van een Nederlandse toneelauteur. Dit jaar schrijft Rebekka de Wit in opdracht van Theater Na de Dam Voorbij het strijklicht. 

Rebekka de Wit brengt met haar gelaagde, poëtische tekst een nieuw, zoekend perspectief op herdenken. Hoe kunnen we de doden eren als het er te veel zijn? En welke rol kan de kunst hierbij spelen? Haar tekst wordt gelezen in combinatie met delen uit Het Onderzoek van Peter Weiss, de gedramatiseerde weergave van de Auschwitzprocessen. Dit stuk werd in de jaren ’60 elk jaar op 4 mei in de Stadsschouwburg Amsterdam voorgedragen door de acteurs van het Publiekstheater. Noord Nederlands Toneel, Toneelgroep Amsterdam, Theater Utrecht, Toneelgroep Maastricht, Het Nationale Theater i.s.m. Firma MES, makers verbonden aan Theater Rotterdam waaronder van Wunderbaum, Veenfabriek en Tryater (in het Fries) presenteren de tekst gelijktijdig aan het publiek.

 

Voorbij het strijklicht wordt in de Machinefabriek door de NNT acteurs Nadia Amin, Hendrik Aerts, Bram van der Heijden en Bien de Moor voorgedragen.

Deze voorstelling heeft eerder gespeeld op

Datum Stad Locatie
04 mei 2017 Amsterdam ITA
04 mei 2017 Den Haag HNT Zaal 3
04 mei 2017 Rotterdam Theater Rotterdam
04 mei 2017 Utrecht Stadsschouwburg Utrecht
04 mei 2017 Maastricht Toneelgroep Maastricht
04 mei 2017 Groningen Noord Nederlands Toneel
04 mei 2017 Leiden Veenfabriek
04 mei 2017 Leeuwarden Tryater

Reageren is uitgeschakeld.