Schrijven aan een dode?

Engel krijgt na de meidagen van 1940 haar man Egbert weer thuis; hij was als stukrijder betrokken bij de dodelijke gevechten rond de Grebbeberg. Hij is zichzelf niet meer, maar Engel gaat met hem evenwel door met de strijd tegen de overheerser door het verbergen van onderduikers en wapens. Als in de tweede helft van 1950 de Amerikaanse president Truman een WO III aankondigt en er met oud en nieuw carbidschieten plaatsvindt, slaan de stoppen bij Egbert door. Hij belandt in een psychose, waarin zaken rondom de strijd bij de Grebbeberg gaandeweg akelig dichtbij komen.

De jonge Engel (Wendi) en de oudere (Janne) blikt terug op deze roerige periode, die gevolgen had voor de rest van haar leven en dat van haar gezin. Ook staat ze stil bij de andere 280.000 militairen die waren opgeroepen voor de mobilisatie en de mensen die betrokken waren of zijn bij andere militaire missies.

Voor Wendi en Janne is dit een heel persoonlijk verhaal; hun opa (Tiendeveen 1908) belandde, na deelname aan de gevechten bij de Grebbeberg (1940), in 1950 in een psychose, waarvan de weerslag op de familieleden merkbaar is. Dit gegeven is voor hen uitgangspunt. Ook Richard en Rata voelen zich gegrepen door de gebeurtenissen.

Nog steeds keren er soldaten met PTSS terug van hun militaire missie, in die zin is dit verhaal universeel voor de getraumatiseerde mens.

Dinsdagavond 4 mei 2021 om 21:00 uur i.s.m. Theater na de Dam (uitgesteld i.v.m. coronabeperkingen)
Prolongatiedata: Vrijdag- 3 en zaterdagavond 4 september (en eventueel zondagmiddag 5 september)