Frommermann / Kurt Weill

Na de Dodenherdenking op de Dam presenteert Nationale Opera & Ballet een speciaal programma in het kader van Theater Na de Dam. Er worden liederen gezongen van componisten op wie het opkomend nazisme en de Tweede Wereldoorlog een sterke impact had: Kurt Weill, Viktor Ullmann en Erich Korngold. Daarnaast brengen de vocale virtuozen van Frommermann stukken uit de jaren ’30. Het programma vindt plaats in de foyer.

 

Reinild Mees, Quirijn de Lang en Doris Lamprecht
Pianiste Reinild Mees voert samen met Quirijn de Lang liederen van Erich Wolfgang Korngold en Viktor Ullmann uit.
Korngold vluchtte in 1938 na de Anschluss naar de Verenigde Staten, waar hij een succesvolle carrière kreeg als een van de belangrijkste filmcomponisten van zijn tijd.
Ullmann werd in 1942 gedeporteerd naar concentratiekamp Theresienstadt. Daar schreef hij sonates, strijkkwartetten en de kameropera Der Kaiser von Atlantis. In 1944 werd hij overgebracht naar Auschwitz, waar hij is gestorven.

Doris Lamprecht brengt liederen van Kurt Weill. Kurt Weill was een van de belangrijkste 20ste-eeuwse componisten. Zijn muziek is eigentijds en zeer toegankelijk voor een breed publiek. Vandaag de dag geniet zijn werk nog steeds een enorme populariteit. Onder het naziregime werd veel van zijn muziek verboden. Bij boekverbrandingen gingen veel originele partituren in vlammen op.

Reinild Mees is een veelgevraagde begeleidster van zangers. Ze treedt regelmatig op voor radio en televisie. Reinild Mees heeft zich gespecialiseerd in het uitvoeren van het liedrepertoire uit de 20ste eeuw en is oprichtster van de Stichting Het 20ste-eeuwse Lied.

 

Frommermann

De Nederlandse groep Frommermann is vernoemd naar Harry Frommermann, die in 1927 het befaamde Duitse ensemble Comedian Harmonists oprichtte. De Comedian Harmonists werden in 1935 verboden door propagandaminister Joseph Goebbels. Frommermann is uniek in zijn soort. De heren zingen tijdloze muziek met een elegante mix van humor en melancholie, charmante klasse en ontwapenende eenvoud, op vocaal en muzikaal topniveau. Tijdens deze avond in Nationale Opera & Ballet brengen zij liederen ten gehore uit het interbellum.