Jongerentheater over de Sobibor transporten

Van 23 maart tot 6 juli maken en spelen jonge theatermakers de voorstellingenreeks Sjiwwe voor Sobibor. In zeven voorstellingen onderzoeken zeven jongeren nieuwe manieren van herdenken, tachtig jaar na de transporten vanuit Nederland naar vernietigingskamp Sobibor. De voorstellingen zijn te zien op het terrein van kamp Westerbork en tijdens herdenkingen bij het Kindermonument in kamp Vught en de plaquette voor Sobibor in het Vondelpark. Sjiwwe voor Sobibor is een samenwerking van Herinneringscentrum Kamp Westerbork, Theater Na de Dam, Roestvrij theater en Stichting Sobibor.

Op 2 maart 2023 is het tachtig jaar geleden dat de eerste trein vanuit kamp Westerbork naar Sobibor vertrok. In dat jaar, 1943, volgden nog achttien treinen naar het vernietigingskamp in Oosten van het door de Nazi’s bezette Polen. In Sobibor werden de 34.313 vanuit kamp Westerbork gedeporteerde Joodse Nederlanders en vluchtelingen bijna allemaal vrijwel direct bij aankomst vermoord. Van hen wisten slechts achttien te overleven.

Zeven unieke voorstellingen
Bij het maken van de voorstellingen onderzoeken jongeren van Roestvrij theater uit Dwingeloo het systeem achter de deportaties, de persoonlijke verhalen van de slachtoffers en ontwikkelen zij nieuwe rituelen om te herdenken en te rouwen. Sjiwwe is de zevendaagse rouwperiode in de Joodse traditie. De zeven voorstellingen hebben elk een uniek karakter en worden uitgevoerd op de datum van een transport. Eén van die data is 4 mei 1943. De voorstelling Sjiwwe voor Sobibor zal voorafgaand en tijdens de Dodenherdenking bij het Nationaal Monument Westerbork te zien zijn voor publiek.

80 jaar na Sobibor
In 2023 besteedt het Herinneringscentrum op verschillende momenten bijzondere aandacht aan de geschiedenis van Sobibor. De verhalen over het vernietigingskamp vormen de rode draad in het programma van de Dodenherdenking op 4 mei. Op dezelfde dagen dat de voorstellingen gespeeld worden zijn er publiekspresentaties in het museum van Kamp Westerbork, die elk vanuit een ander perspectief context geven aan de geschiedenis van Sobibor.

De voorstellingenreeks Sjiwwe voor Sobibor is vijf keer bij Kamp Westerbork te zien, één keer in Kamp Vught en één keer in het Vondelpark in Amsterdam. Klik hier voor actuele speeldata, locaties, tijden. De voorstellingen worden gespeeld voor jongeren die in schoolverband Kamp Westerbork bezoeken, maar zijn ook toegankelijk voor bezoekers van het museum en de historische plek.