Sjiwwe voor Sobibor

Jongerentheater over de Sobibor transporten

Datum Tijdstip Stad Locatie Prijs Kaarten
23 mrt. 2023 13:00 Westerbork Herinneringscentrum Kamp Westerbork Gratis Kaarten
13 apr. 2023 11:00 Westerbork Herinneringscentrum Kamp Westerbork Gratis Kaarten
13 apr. 2023 13:00 Westerbork Herinneringscentrum Kamp Westerbork Gratis Kaarten
04 mei 2023 00:00 Westerbork Herinneringscentrum Kamp Westerbork Gratis Kaarten
08 jun. 2023 11:00 Westerbork Herinneringscentrum Kamp Westerbork Gratis Kaarten
06 jul. 2023 11:00 Westerbork Herinneringscentrum Kamp Westerbork Gratis Kaarten
06 jul. 2023 13:00 Westerbork Herinneringscentrum Kamp Westerbork Gratis Kaarten

Roestvrij theater, Theater Na de Dam, Kamp Westerbork

Genre: Jongerenvoorstelling

Geschikt voor: 12-18 jaar, Volwassenen

Van 23 maart tot 6 juli spelen jonge theatermakers de voorstellingenreeks Sjiwwe voor Sobibor. In zeven voorstellingen onderzoeken zeven jongeren nieuwe manieren van herdenken, tachtig jaar na de transporten vanuit Nederland naar vernietigingskamp Sobibor.

In 1943 vertrokken er negentien treinen vanuit kamp Westerbork met als eindbestemming Sobibor. De 34.313 gedeporteerde Joodse Nederlanders en vluchtelingen werden bijna allemaal vrijwel direct bij aankomst vermoord. Van hen wisten slechts achttien te overleven.

Bij het maken van de voorstellingen onderzoeken jongeren van Roestvrij theater uit Dwingeloo het systeem achter de deportaties, de persoonlijke verhalen van de slachtoffers en ontwikkelen zij nieuwe rituelen om te herdenken en te rouwen. Sjiwwe is de zevendaagse rouwperiode in de Joodse traditie, maar betekent ook ‘zitten’ en is het woord voor het getal zeven in Jiddisj.

De zeven korte voorstellingen hebben elk een uniek karakter en worden meerdere keren uitgevoerd op de datum van een transport. De voorstelling van 8 juni wordt tevens in het Vondelpark Amsterdam (1 juni) en Nationaal Monument Kamp Vught (4 juni) gespeeld.

Regie en tekst: Els Vegter & Leander Breen
Spel: Kaj van Veen, Benthe Dekker, Naomi Boerhof, Riët Berkhout, Hateya Bruinewoud, Andrea Ynema, Max Oosterloo, Bink Kampma, Jente Leenheer, Kasper Dijkstra, Kim Prins
Productie: Welina Ensing
Advies en begeleiding: Andrada Maria Simo

 

Sjiwwe voor Sobibor – Jongerentheater over de Sobibor transporten is een samenwerking van Herinneringscentrum Kamp Westerbork, Theater Na de Dam, Roestvrij theater en Stichting Sobibor.

Reageer