Als de oorlog je pad kruist

Delftspeil

Genre: Jongerenvoorstelling, Theater

Duur: 60 minuten

Geschikt voor: 10+, 12-18 jaar, 9+, Volwassenen

Jongeren uit Delft verdiepten zich onder leiding van theatermakers Alexa van der Velde en Remko Weijers in de geschiedenis van Delft ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Zij spraken met ouderen over hoe het was jong te zijn in oorlogstijd. Deze gesprekken, vol herinneringen en verhalen, vormen samen met ander bronmateriaal de basis van de voorstelling “Als de oorlog je pad kruist”.

Voor de vijfde editie van de Theater Na de Dam in Delft nemen zij je mee terug de tijd in, ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Met de stad als decor volgen zij de paden van de Joodse inwoners van Delft.

Een locatievoorstelling met als thema de Struikelstenen en 142 Joodse stadsgenoten die het leven lieten. De spelers nemen je mee de Olofsbuurt in en vertellen je de verhalen achter een aantal Struikelstenen. Het Joodse meisje Betty Springer uit Amsterdam, dat zich schuilhield aan De Spoorsingel 28 bij de Haagsche verzetsgroep rond Kees Chardon. De familie Schnitzler met hun zeven kinderen, die woonden aan De Laan van Overvest. Salomon van der Stam de reiziger die nooit terugkeerde naar Delft. We nemen je mee naar de huizen waar zij woonden, leefden en droomden. Loop met ons mee in de voetstappen van het verleden.

Tijdens de dertiende editie van Theater Na de Dam zetten bijna 400 jongeren in 33 projecten door heel Nederland zich in om ook dit jaar 4 mei van extra betekenis te voorzien. Van Sittard tot Groningen en van Leiden tot Enschede klinken voor even de stemmen van toen in het nu.

Regie: Alexa van der Velde en Remko Weijer
Tekst: Alexa van der Velde en Remko Weijer
Spel: Sam Bijleveld, Lea van Vliet, Simon Kadijk, Lindi Sibanda, Jan van Gool, Arthur Segers, Nova Herbert, Minke Mante en Anouk Smithuis
Decor en kostuums: Alexa van der Velde
Productie: Suzanne Vissers
Met dank aan: Delftspeil, fonds 1818, Gemeente Delft, SHJD-fonds, Stichting De Schepper Delft, Stichting herinnering stenen Delft, Rietveld Theater.
Foto: Dennis Herman

Deze voorstelling heeft eerder gespeeld op

Datum Stad Locatie
04 mei 2022 Delft Olofsbuurt
04 mei 2022 Delft Olofsbuurt
03 mei 2022 Delft Olofsbuurt
03 mei 2022 Delft Olofsbuurt

Reageer