Bestemming: bevrijd

Meervaart

Genre: Jongerenvoorstelling

Geschikt voor: 12-18 jaar, Volwassenen

Jongeren uit Amsterdam verdiepten zich onder leiding van theatermaker Anne Goedhart in de geschiedenis van Amsterdam ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Zij spraken met ouderen over hoe het was jong te zijn in oorlogstijd. Deze gesprekken, vol herinneringen en verhalen, vormen samen met ander bronmateriaal de basis van de voorstelling Bestemming: bevrijd.

Voor de tweede maal dook deze groep jongeren in het verhaal van een verzetsvrouw. Dit maal dat van Truus Wijsmuller-Meijer. Al voordat de oorlog begon maakte Truus zich op bijzonder krachtige wijze sterk voor Joodse kinderen. Ruim 10000 heeft ze er gered. Hoe kreeg ze dit voor elkaar? En hoe verging het de kinderen, die op de trein stapten met vrijheid als eindbestemming? Dankzij Truus bereikten zij de vrijheid. Maar waren zij ook echt bevrijd.

Tijdens de veertiende editie van Theater Na de Dam zetten ruim 300 jongeren in 42 projecten door heel Nederland zich in om ook dit jaar 4 mei van extra betekenis te voorzien. Van Sittard tot Groningen en van Leiden tot Enschede klinken voor even de stemmen van toen in het nu.

Regie: Anne Goedhart
Artistiek advies: Birgit van der Jagt, Jelle Zijlstra
Tekst: Anne Goedhart en spelers
Spel:  Zino Takac, Violeta Duijns, Salma Belmaashi, Roan Kremer, Okke Hoendervangers, Namo Karimi, Lynn-Morgan Braaf, Louise Wildner, Ivy Bontjes, Imogen Stout, Mimy Sam Drok
Productie: Meervaart Jong
Met dank aan: Magaritta Oord, Rob Boot, Marian Delemarre, Reneé Henriëtte de Lara en Judith Goudsmit
Fotograaf: Dave van Hout

Deze voorstelling heeft eerder gespeeld op

Datum Stad Locatie
05 mei 2023 Amsterdam Meervaart
04 mei 2023 Amsterdam Meervaart

Reageer