BESTOND

SOOFMAAKT

Genre: Dans, Locatietheater, Theater

Duur: 60 minuten

Geschikt voor: 12-18 jaar, Volwassenen

Het is 1940 en Nederland is bezet door de Nazi’s. Op de Zeedijk in Amsterdam staat een kleine kroeg met een krachtige bazin achter de bar. Haar naam: Bet van Beeren. Openlijk lesbisch, met een grote bek en een nóg groter hart. In haar café, Café ‘t Mandje, komen ook in de oorlog de meest uiteenlopende mensen. Homoseksuelen en lesbiennes, maar ook zwarte handelaren, verzetslieden, pooiers, hoeren, Joden, verraders, de Wehrmacht en nog veel meer.

BESTOND is een danstheater-voorstelling over het bestaan van homoseksuele mannen en lesbische vrouwen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wie waren zij eigenlijk? Hoe was het om tijdens de bezetting homoseksueel of lesbisch te zijn? Waarom lag de focus van de homovervolging eigenlijk vooral op mannen? En hoe kan het dat Café ‘t Mandje de hele oorlog open kon blijven?

De voorstelling BESTOND duikt de geschiedenis in en geeft in Café ‘t Mandje, samen met Queers van nu, antwoord op deze vragen.

Regie en tekst: Soof den Boer.
Tekstinput: Nanette Panhuizen, Floor Hasselton, Roos Klungers en de boeken: Koningin van de Zeedijk & Het begint met nee zeggen.
Dramaturgische begeleiding: Jonathan Veenhuijsen.
Spel: Daan Mars, Myrthe van den Berg, Nanette Panhuizen, Pim Dekker en Roos Klungers.
Muziekbewerking: Bas Meekhof en Soof den Boer.
Decor en techniek: Café ’t Mandje.
Kostuum: Soof den Boer
Beeld: Soof den Boer
Publieksbegeleiders: Floor Hasselton, Lizzy De Scheemaecker, Jonathan Veenhuijsen en Wessel Walravens.
Met dank aan: Elise Berends, Floor Hasselton, Guido Leguit, Jansje Meijman, Lars Brinkman, Judith Schuyf, Bas Meekhof, Jan Carel Warffemius, Kiek Houthuijsen, Diana van Laar, Olin Bongers, Café ’t Mandje, Fontys academie voor Theater, Theater na de Dam en Fontys Academy of the Arts.

Deze voorstelling heeft eerder gespeeld op

Datum Stad Locatie
05 mei 2024 Amsterdam Café 't Mandje
05 mei 2024 Amsterdam Café 't Mandje
05 mei 2024 Amsterdam Café 't Mandje
04 mei 2024 Amsterdam Café 't Mandje
04 mei 2024 Amsterdam Café 't Mandje
04 mei 2024 Amsterdam Café 't Mandje

3 Reacties

 1. Laura schreef:

  Wat een prachtige voorstelling! Vooral in combinatie met de plek maakte het compleet. Echt genoten!

 2. Wendy schreef:

  Gisteren ontroerd geraakt door deze knap neergezette voorstelling. Alles zat erin, het verleden, het heden. Een zeer knap geschreven script met mede inbreng van de spelers zelf, waardoor ik vanaf het begin meteen het goede gevoel had van bij de geloofwaardigheid en realiteit van deze voorstelling. De combinatie van de tekst en dans waarin de spanningen zeer knap zijn weergegeven. Respect!

 3. Annemarijn schreef:

  Locatietheater at its finest, waarbij alle facetten van de locatie Cafe ’t Mandje optimaal worden ingezet. Van het gebruik van de toegangsdeur door de acteurs tijdens de voorstelling tot het ‘verplicht’ bestellen van een consumptie voorafgaand aan de voorstelling om tijdens de voorstelling gezamenlijk te kunnen proosten.
  Deze voorstelling verdient een groot publiek dat de capaciteit van Cafe ’t Mandje overstijgt!

Reageer