Cabaret de Watergeus van Radio Oranje

Blond & Blauw theater

Duur: 75 minuten

Radio Oranje was de zender die vanuit Londen het bezette Nederland op de hoogte bracht van betrouwbaar nieuws – betrouwbaarder dan de berichten die onder Duitse controle door de Hilversumse radio werden uitgezonden. De gespierde toespraken van koningin Wilhelmina en de propaganda uitzendingen van A. den Doolaard en L. de Jong zijn allengs uitgegroeid tot mijlpalen in de nationale geschiedenis.

Een jaar lang, van 1941 tot 1942, presenteerde Radio Oranje echter ook het wekelijkse cabaretprogramma De Watergeus, met scherpe satire en opbeurende liedjes, om de Nederlandse bevolking een hart onder de riem te steken. De liedjes werden vaak geschreven op bestaande melodietjes, zodat ze onmiddellijk tot de verbeelding spraken. De Nederlanders, die er in het geniep naar luisterden, konden zodoende in elkaars gezelschap de muziekjes fluiten of neuriën zonder last te krijgen met verraderlijk volk.

De meeste teksten werden geschreven door de naar Londen gevluchte filmdistributeur Jo Paerl. Veruit de populairste medewerkster van De Watergeus was zijn destijds achttienjarige dochter Jetty Paerl, bijgenaamd Jetje van Radio Oranje, die door bezet Nederland op handen werd gedragen.

Deze speciale voorstelling is een reconstructie van een uitzending van Cabaret De Watergeus. Met liedjes en sketches die sinds de bevrijding zelden of nooit meer te horen waren.

Belangrijke aanvullende informatie over de locatie:
Adres: Stationsplein 15, via officiële Koninklijke ingang & trap. De koninklijke ingang bevindt zich aan de voorkant van het station, naast de hoofdingang. Het is een glazen deur die normaal altijd gesloten blijft en speciaal hiervoor open gaat.

Producent, zangeres en actrice: Wilma Bakker
Zanger en acteur: Erik Breij
Tekstschrijver, zanger en acteur: George Groot
Journalist, schrijver en connaisseur: Henk van Gelder
Journalist en dochter van de beroemde Jetje van radio Oranje: Anne Rose Bantzinger
Pianist en arrangeur: Jan Robijns
Techniek
: Rein Heije & Maarten Eilander

Deze voorstelling heeft eerder gespeeld op

Datum Stad Locatie
04 mei 2022 Amsterdam Koninklijke Wachtkamer, CS

Reageer