Dagboek 44 45

Dansgroep Haarlem

Genre: Dans

Duur: 60 minuten

Geschikt voor: Volwassenen

Om de emoties van die periode weer te geven is tekst niet nodig.

Dansvoorstelling Dagboek 44 45 vertelt het waargebeurde verhaal van de 19-jarige verzetsvrouw Hetty van der Togt. In het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog werd zij opgepakt wegens het verspreiden van kranten van het Parool. Zij heeft haar belevenissen in de gevangenissen, tijdens transporten en in het werkkamp nabij Dachau op allerlei kleine notitiebriefjes bijgehouden. Ze schreef op alles wat ze vond; stukjes karton, behang en zelfs wc-papier. Ze droeg ze een jaar lang mee op haar lichaam langs de plekken waar zij naartoe getransporteerd werd. Na haar overlijden zijn de dagboeknotities pas door haar kinderen gevonden en gered voor het nageslacht om het verhaal te vertellen.

Choreograaf Haya Maëla en de dansers van Dansgroep Haarlem zijn in Dagboek 44 45 op zoek gegaan naar de mensen achter de namen in het dagboek. Hoe hebben zij zich staande weten te houden onder de erbarmelijke omstandigheden? Wat betekent vriendschap en wanneer kies je voor jezelf? En hoe pak je je leven weer op als je het hebt overleefd?

“27 april ’45. Mams is jarig, de dag van ‘t transport, maar tevens het verlaten van ‘t concentratiekamp, buiten ‘t prikkeldraad! Om drie uur gewekt. Vertrek in de regen. ‘t Gaan was erg vermoeiend. Erge spierpijn. Prachtige natuur, maar de vermoeidheid bedierf ‘t mooie van de natuur. Onderweg uitvoerig alle mogelijkheden besproken. Om ‘m te smeren. Hoogstwaarschijnlijk is de tocht 150 km.”

Voorstelling is ook te zien in het Oranjehotel in Den Haag. Voor meer informatie zie de website van Danshuis Haarlem.

Choreografie: Haya Maëla
Assistent choreografie: Lene van Alten
Gastchoreografie: Sarai Maëla (Danshuis Haarlem)
Dansers: Floor Dekker, Daan van der Es, Fenne Folkersma, Miriam Kuiper, Sarai Maëla, Chantal Nieuw Beerta, Marloes Ravensbergen, Roby Roest, Rimke Saan, Oliver Wilkins
Gastdansers: 12 dansers van Danshuis Haarlem
Muziek: Henrik Schwarz e.a.
Lichtontwerp: Eelke Slooten, Theatervogels
Kostuumontwerp: Haya Maëla
Advies: Francisca Gaarthuis, uitvoering Lideke den Hartog

Deze voorstelling heeft eerder gespeeld op

Datum Stad Locatie
04 mei 2022 Haarlem De Schuur

Reageer