foto: Leo Smit Stichting

Leo Smit Stichting De Blues van Kattenburg

Het is januari 1940. Dick Kattenburg – net 21 jaar oud, veelbelovend violist en aanstormend componist – maakt zich zorgen. Hitler heeft het op de Joden gemunt en Oostenrijk, Tsjechië en Polen zijn al bezet. En Dick is Joods. Ook Leo Smit is Joods. Dick moet onderduiken en Leo wordt gedwongen naar het getto te verhuizen. De orkestratielessen die Dick bij Leo volgt moeten daarom nu schriftelijk en in ’t geheim.

Onderduiken in de oorlog is niet vergelijkbaar met sociale quarantaine, maar juist in deze periode waarin we zeer beperkt zijn in onze bewegingsvrijheid is het verhaal over Dick Kattenburg en Leo Smit heel invoelbaar. Net zoals leerlingen nu online les hebben, moest Dick Kattenburg het doen met lessen van Leo Smit via de post. Kattenburg schrijft hierover aan Leo Smit: “Ik verlang naar niets liever dan om de lessen weer mondeling te hervatten, maar ik vrees dat ik nu geruime tijd me met dit surrogaat (overigens van voortreffelijk gehalte, ’t duurt alleen te lang voor ik ’t krijg) tevreden zal moeten stellen.”

De film ‘De Blues van Kattenburg’ is een korte filmregistratie van de gelijknamige muziektheatervoorstelling van de Leo Smit Stichting. Acteur Harpert Michielsen, fluitiste Eleonore Pameijer en pianist Tobias Borsboom spelen de voorstelling onder regie van Tonje Langeveld. Speciaal voor deze tijd maakte Andras Hamelberg deze film.

Spel en tekst: Harpert Michielsen
Eleonore Pameijer, fluit
Tobias Borsboom, piano
Regie: Tonje Langeveld
Film: Andras Hamelberg

Met dank aan Gravin van Bylandt fonds, Stichting Thurkow fonds
Zakelijke coordinatie: Carine Alders