De Jodensterren van Enschede

De Theatermakerij

Genre: Jongerenvoorstelling, Theater

Duur: 90 minuten

Geschikt voor: 12-18 jaar

De jonge spelers van de Theatermakerij spraken met ouderen over Jodensterren, groepen buitensluiten en het fabrieksleven in en na de Tweede Wereldoorlog in Enschede. Deze gesprekken vormen de inspiratiebron voor de voorstelling; ‘De Jodensterren van Enschede’.

Verhalen over discriminatie, buiten de samenleving worden geplaatst, een stukje stof in de vorm van een ster dat je leven kan veranderen en een joodse textielfabriek die deze sterren moest maken vormen samen een indrukwekkende voorstelling met als decor De Museumfabriek in Enschede. Meer dan een half miljoen sterren werden er in Enschede gedrukt, van de 140.000 Joden in Nederland heeft het grootste deel ze gedragen. Meteen na de dodenherdenking op 4 mei nemen de spelers van de Theatermakerij het publiek mee op een route door het verleden, het heden en de fabriek.

…’Uiteindelijk is het niet meer dan een lapje stof’…

Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om 21.00 uur zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Tijdens Theater Na de Dam spelen jaarlijks gelijktijdig meer dan honderd voorstellingen die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog.

Tekst: Renée Buys
Regie: Renée Buys
Spelers: Aimee, Luna, Loewana, Noa, Svenja, Taro, Tygo en Ymre
Productie:  Karine Roldaan en Marion Lindeman
Met dank aan: 4/5 mei comité, gemeente Enschede, De Museumfabriek, Rob Trampe

 

Deze voorstelling heeft eerder gespeeld op

Datum Stad Locatie
04 mei 2022 Enschede De Museumfabriek

Reageer