Joods in de oorlog en daarna

De laatste getuigen 2022

Het Nationale Theater

Genre: Vertelling

Geschikt voor: Volwassenen

Op 4 mei vertellen acteurs in De Laatste Getuigen de verhalen van de joodse gemeenschap in Den Haag. De Duitse bezetting mondde voor velen uit in vervolging en deportatie. De joodse wijk verdween en werd Chinatown. Na de oorlog probeerde de kleine groep overlevenden zo goed als het ging de draad weer op te pakken. Maar hoe verder te leven met die trauma’s, opgelopen tijdens de Tweede Wereldoorlog? En wat werd van die trauma’s doorgegeven aan de volgende generaties?

Elk jaar vertelt Het Nationale Theater op 4 mei de verhalen uit de oorlog. Na eerdere edities over onder meer de Atlantikwall, het Oranjehotel en kind zijn in de oorlog, kijken we nu naar de verhalen van de joodse gemeenschap. Niet toevalligerwijs in hetzelfde jaar waarin we de Leedvermaak-trilogie spelen.
De deuren van de Koninklijke Schouwburg gaan rond 19:45 open. We kijken dan samen om 20:00 uur naar de twee minuten stilte op de Waalsdorper vlakte. Aansluitend start De laatste getuigen.

Research en tekst: Erna van den Berg
Regie: Eric de Vroedt
Getuigen: Chaja Meijer, Gabriël Italie, Jet Spetter, Rebecca van Leeuwen (Liesje Spetter), Jacqueline Kupferschmiedt (Herman Kupferschmidt), Fanny Bernstein en Menno van der Reis
Acteurs: Edith Andriesse, Emma Buysse, Mark Rietman, Joris Smit, June Yanez e.a.

Deze voorstelling heeft eerder gespeeld op

Datum Stad Locatie
04 mei 2022 Den Haag Koninklijke Schouwburg

Reageer